2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Súlyos zavargások robbantak ki a libanoni Tripoliban

Súlyos zavargások robbantak ki csütörtök éjszaka Libanon második legnagyobb városában, Tripoliban, a biztonsági erők összetűztek a szigorú járványügyi korlátozások miatt elégedetlen tüntetőkkel, akik több épületet felgyújtottak; a rendbontásokban egy ember meghalt - jelentették hírügynökségek.

  • Súlyos zavargások robbantak ki a libanoni Tripoliban

Szemtanúk szerint a tiltakozók felgyújtották a Bejrúttól kilencven kilométerre északra fekvő kikötőváros polgármesteri hivatalát, a műemléképület több emelete lángokban állt. A tüntetők nem tudtak behatolni a bírósági palotába, de gyújtópalackokat hajigáltak az épületre, amely ugyancsak lángra kapott. A tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet. A rendbontók más épületeket is felgyújtottak, áttörve a rendőrkordonokon eljutottak több ismert helyi szunnita politikus házához, megrongálták a térfigyelő kamerákat, felgyújtották a szemetes kukákat.

A zavargások órákon át tartottak, végül katonák vonták ellenőrzésük alá a belvárost.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint egy harmincéves férfit lelőttek, és a biztonsági erők el is ismerték, hogy éles lőszert vetettek be a polgármesteri hivatal ostromlói ellen. A belügyminisztérium azonban ezt közleményében tagadta, mondván, csak könnygáz-gránátokat és vízágyukat használtak tömegoszlatásra. A vöröskereszt szerint az egyik helyi kórházba került sebesültek közül egyiknek sem voltak lőtt sebei.

A libanoni hírügynökség szerint a zavargásokban 226 ember megsebesült, köztük 26 rendőr.

A tüntetők dühét az váltotta ki, hogy a hatóságok rendkívüli járványügyi helyzetet hirdettek, és a közel egy hónapja tartó országos karantén miatt az ötmilliós országban - amely egymilliónál több menekültnek nyújt menedéket - a minimumra csökkent a gazdasági élet, romlottak az életkörülmények, megugrottak az árak, a kisvállalkozások csődbe mentek. A zömében szunnita muzulmánok lakta 230 ezres Tripoliban (arabul Tarábulusz) pattanásig feszültté vált a helyzet, hétfő óta tartanak a tüntetések.

Libanonban a koronavírus-járvány kezdete óta több mint 293 ezren fertőződtek meg, és 2621-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, közülük több mint ezren január eleje óta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!