2024. 07. 02. Kedd Ottó napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Súlyos károkat okoz és emberéleteket követel az ítéletidő Svájcban

Svájcban két ember meghalt, és legalább egy eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott - közölte a rendőrség vasárnap.

  • Súlyos károkat okoz és emberéleteket követel az ítéletidő Svájcban

 

A hatóság már korábban előrejelezte többek eltűnését.

A heves zivatarok "földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették" - írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók két holttestet találtak.

A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek - számolt be az idézett forrás.

A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik.

Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették - közölte a kantoni rendőrség. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban.

A Swissalert szövetségi figyelmeztető rendszer szerint a Maggia-völgyhöz közeli több völgyet már nem lehet megközelíteni, és az áramellátás is megszűnt. A kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.

Svájc nagy részét szombat délután óta heves zivatarok sújtják. Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone és megáradtak mellékfolyói is. Több száz embert kimenekítettek és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai.

Az országot már az elmúlt hétvégén is heves viharok és rendkívüli esőzések sújtották, amelyek legalább egy ember halálát okozták és nagy károkat okoztak az ország délkeleti részén.

Fotó: A megáradt Rhone folyó vize borít egy ipartelepet a Valais kantonbeli Chippis településen 2024. június 30-án. Az előző napon özönvízszerű esőzés kezdődött Svájc nagy részén. A szomszédos Ticino délkeleti kantonban több ember eltűnt egy földcsuszamlást követően. MTI/EPA/Keystone

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!