2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Trump vagy Harris? 22:30

Külföld

Súlyos erőszakba torkollt a baloldali kormány elleni tüntetés Tiranában

Az albán rendőrség könnygázt vetett be Tiranában hétfő este a kormány épületére gyújtópalackokkal támadó több ezer jobboldali tüntető megmozdulásának feloszlatására, az összecsapásban legalább tíz rendőr és három tüntető megsebesült.

  • Súlyos erőszakba torkollt a baloldali kormány elleni tüntetés Tiranában

A tiltakozók a baloldali kormány elleni polgári engedetlenség részeként korrupcióval, nepotizmussal és az ellenzék elhallgattatására tett kísérlettel vádolták Edi Rama miniszterelnök kormányát. Felemelték szavukat azellen is, hogy a hatóságok Sali Berisha ellenzéki pártvezetőt korrupciós vádakkal házi őrizetben tartják, miniszterelnöksége idején hozott döntései miatt. Berisha tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

A tömeg azt is követelte, hogy engedjék szabadon Ervin Salianji parlamenti képviselőt, akit a múlt héten őrizetbe vettek, mert a hatóságok szerint hamis feljelentést tett a volt belügyminiszter ellen. Salianji cáfolta, hogy bármi rosszat tett volna, és az eljárást politikai indíttatásúnak minősítette.

A fővárosban több mint ezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, miközben az ellenzék több ezer támogatója gyújtópalackokat, köveket és más tárgyakat dobált

- derült ki a helyszínen készített videofelvételekből.

A tüntetők Edi Rama miniszterelnök irodája előtt csaptak össze a hatóságokkal, majd a Szocialista Párt székházához mentek, ahol elégették a kormányfőt ábrázoló plakátot. A rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

Később a tömeg ismét szembekerült a rendőrökkel a belügyminisztériumnál és a tiranai polgármester hivatalánál. Ez utóbbi azért történt, mert a városvezető Rama pártjának tagja.

A tüntetők ezután végigvonultak a városon, hirdetőtáblákat törtek össze, és önkormányzati tulajdonú ingatlanokat rongáltak meg, továbbá szeméttárolókat gyújtottak fel.

A rendőrség újra könnygázt vetett be, amikor a tüntetők a parlamenthez közeledtek. A tiltakozók Rama lemondását és letartóztatását követelték. Rama 2013 óta van hatalmon, és három egymást követő választást nyert meg.

Fotó: Olsi Shehu/Anadolu hírügynökség - Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!