2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Sugárszennyezés: van ok a bizalmatlanságra

Betiltották a legtöbb, Japánból érkező tengeri hal forgalmazását Dél-Koreában a fukusimai sugárszennyezés miatt. Azzal vádolják Japánt, hogy szándékosan elhallgatja, mennyi radioaktív anyag került a tengerbe. A fukusimai erőmű üzemeltetőjét a japán kormány is támadta emiatt.

Sugárzásmérővel veszi a halat a piacon a dél-koreai miniszterelnök. Az országban több japán hal és tengeri állat forgalmazását betiltották, miután kiderült, hogy a fukusimai atomerőmű szennyezett vize közvetlenül a tengerbe szivárog.

– Azt kérjük a japánoktól, hogy rendszeresen közöljenek hiteles információt a náluk mérhető sugárzás mértékéről, hogy mi is tájékoztatni tudjuk a lakosságot – közölte Csung Hong Von, Dél-Korea miniszterelnöke.

A dél-koreai miniszterelnöknek van oka a bizalmatlanságra. Csütörtökön már a japán atomenergetikai hatóság is bírálta a fukusimai erőmű üzemeltetőjét, a tokiói áramszolgáltatót, mert félrevezető adatokat közöltek a sugárszennyezésről. Kiderült, hogy csak augusztusban 300 tonna sugárzó anyag került a tengerbe.

– Minket is aggaszt a szivárgás, és hogy a tengerbe kerül a szennyezett anyag – kommentálta a tokiói áramcég egyik vezetője.

A japán kormány szerint viszont az üzemeltető nem ura a helyzetnek, ezért a japán állam is beszáll a fukusimai leszerelésbe. Az adófizetők pénzéből majdnem félmilliárd dollárt költenek a létesítmény elbontására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!