2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Külföld

Stabilizálták a Notre Dame szerkezetét

Már nem áll fenn a veszélye annak, hogy az építmény falai leomlanak - mondta Gabriel Plus alezredes, a párizsi tűzoltóság fő szóvivője egy amerikai hírügynökségnek.

  • Stabilizálták a Notre Dame szerkezetét

Eközben a hatóságok megtiltották, hogy a délutánra tervezett sárgamellényes tüntetők a katedrális környékére vonuljanak. Franciaországban összesen 60 ezer rendőrt mozgósítottak délutánra.

Kimentették az utolsó műtárgyat is a párizsi Notre-Dame-ból. A tűzoltók mostanra befejezték a munkát a hétfő este kigyulladt székesegyháznál.

A párizsi tűzoltóság szóvivője bejelentette: elhárult a veszélye annak, hogy a katedrális falai leomlanak, ugyanis mostanra lehűtötték a tűzvészben felforrósodott falakat. Hozzátette: kész csoda, hogy a székesegyház nem dőlt össze és hogy minden műtárgyat sikerült kimenteni.

A nyomozók szerint továbbra balesetként történt, ezért akár hónapokba is telhet mire megtalálják a tűz keletkezésének okát. Sajtóértesülések szerint a felújításhoz használt, ideiglenesen telepített lifteknél csaptak fel a lángok hétfőn este. A sajtóban olyan feltételezések is megjelentek, amelyek szerint egy számítógép hibája is hozzájárult a történtekhez.

Már 1 milliárd euró gyűlt össze

A világméretű összefogásnak köszönhetően már több mint 1 milliárd euró gyűlt össze a felújítási munkálatokra. A sárgamellényes tüntetők szerint azonban ez is azt mutatja, hogy mekkora a szakadék Franciaországban a szegények és a gazdagok között. A demonstrálók közölték: elfogadhatatlan, hogy arra van pénz, hogy a székesegyházat felújítsák, de az alacsony jövedelmű embereknek senki nem nyújt segítséget.

Ismét tüntettek Párizsban és a nagyvárosokban

A sárgamellényesek szombaton ismét utcára vonulnak Francaiországban. Ez lesz az egymást követő 23. szombat amikor demonstrációt tartanak. Párizsban hatalmas a rendőri készültség. 5 ezer egyenruhást vezényeltek ki az utcákra és betiltották a tiltakozóakciókat a Notre-Dame környékén. A francia belügyminiszter szerint a szigorításra azért van szükség, mert a tüntetők ismét gyújtogatni és fosztogatni fognak, ahogyan azt korábban a Champs-Elysées sugárúton is tették.

A párizsiak szerint a Notre-Dame tűzkatasztrófája után jogosan tiltották be a demonstrációt.

Az egész országban 60 ezer rendőr van készültségben a délutánra tervezett demonstrációk miatt.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!