2020. november 29.,
vasárnap, Taksony napja

Srí Lankán az ellenzéki Népi Front párt jelöltje, Gotabaja Radzsapaksze győzött az elnökválasztáson

MTI

2019. november 17., vasárnap 10:03

Srí Lankán az ellenzéki Népi Front párt jelöltje, Gotabaja Radzsapaksze győzött a szombati elnökválasztáson, legfőbb vetélytársa a kormányzó Egyesült Nemzeti Párt jelöltje, Szadzsit Premadasza elismerte vereségét.

Az előzetes adatok szerint Radzsapaksze a szavazatok több mint ötven százalékát szerezte meg.

A voksoláson mintegy 15 millió szavazásra jogosult polgár választott a 35 jelölt közül. Az államfőt öt évre választják. A szavazás bizonytalan politikai légkörben zajlott az idén áprilisban történt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által ihletett húsvétvasárnapi merényleteket követően. A terrorcselekménynek több mint kétszázötven halottja volt, közte 42 külföldi, a sebesültek száma megközelítette az ötszázat.

A három keresztény templom és három szálloda elleni támadás elkövetését két helyi muszlim szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát és a Dzsamatei Millatu Ibrahim számlájára írják a hatóságok. A terrorcselekmények után négy hónapig tartott a rendkívüli állapot, és mindez rányomta a bélyegét a választási kampányra, amelynek legfőbb témája a biztonság megteremtése és a vallási szélsőségesség volt.

 

 

MTI