2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Spanyolországban szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósolnak

Spanyolországban szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósol a GAD3 közvélemény-kutatóintézet felmérése, amelynek eredményeit a szavazás befejezését követően tett közzé a spanyol közszolgálati televízió (RTVE).

  • Spanyolországban szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósolnak

Eszerint a vasárnap tartott parlamenti választáson a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 28,1 százalékát szerezhette meg. A párt 116-121 közötti képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben, ahol várhatóan sem a baloldali, sem pedig a jobboldali pártok koalíciója nem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges többséget biztosítani.

Második helyen végezhet a spanyol konzervatív Néppárt (PP) 17,8 százalékos támogatottsággal és 69-73 mandátummal, majd az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt következik 14,4 százalékkal és 48-49 képviselővel.

Negyedikként juthat a törvényhozásba az Unidas Podemos radikális baloldali pártszövetség a voksok 16,1 százalékával, 42-45 mandátummal, majd a 10 százalék feletti pártok sorát a VOX radikális jobboldali erő zárhatja 12,1 százalékkal, 36-38 mandátummal.

Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor nagyságrendileg közel azonos méretű - értelmezte az eredményt Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a VOX pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban.

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében.

Spanyolországban a választási nap folyamán nem készült exit poll felmérés. 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a kutatók.

A választási részvétel jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot; két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt, délután 18 órakor a jogosultak 60,7 százaléka, azaz több mint 21 millióan adták le voksaikat. 2016-ban 51,2 százalék volt ez a részidős részvételi arány.

A várakozásnak megfelelően a szocialisták győzelmét jelzik a részeredmények

A szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik Spanyolországban a vasárnapi előrehozott parlamenti választások részeredményei.

A PSOE 124 mandátummal lehet az új törvényhozás legnagyobb pártja, jelentősen növelve képviselőinek számát. 2016-ban 84 képviselőt delegálhattak a parlamentbe, történetük legrosszabb választási eredményét követően.

Utóbbi történhet most a konzervatív Néppárttal (PP), amely a részeredmények szerint 65 mandátumot szerezhet, ami az eddigi 134 képviselői helyükhöz képest hatalmas visszaesés lenne.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt 57, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 42 mandátumra számíthat, emellett megalapítása óta először parlamenti képviselethez juthat a VOX radikális jobboldali párt, rögtön 23 mandátummal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!