2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Spanyolországban regisztrálják azokat, akik megtagadják a védőoltást

Hír TV

2020. december 29., kedd 09:17

Spanyolországban nyilvántartásba veszik azokat, akik megtagadják az védőoltást. A spanyol egészségügyi miniszter tudatta: a listát megosztják az uniós tagállamokkal is. Nagy-Britanniában közben már csaknem 700 ezer ember kapta meg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját. A szigetországban ezzel egyidőben rekord számú 41 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Egy nap késéssel kedd reggel érkezett meg a hétfői vakcina szállítmány Spanyolországba.

8 európai országban átmenetileg lelassult a Pfizer/BioNTech által fejlesztett védőoltás kiszállítása, miután problémák adódtak a vakcina hűtésével.

A spanyol egészségügyi miniszter azonban közölte: mostanra már zökkenőmentes zajlik az oltóanyag kiszállítása.

A dél európai országban a jövőben regisztrálják azokat, akik megtagadják az védőoltást.

Az Európai Unió tagállamaival is megosztják a listát, a nyilvánossággal vagy a munkáltatókkal azonban nem.

A spanyol egészségügyi miniszter világossá tette: csak úgy győzhető le a vírus, ha minél többen beoltatják magunkat, de ezt nem lehet kötelezővé tenni. Spanyolországot súlyosan érintette a járvány. Eddig csaknem 2 millió ember fertőződött meg.

Soha nem regisztráltak ennyi fertőzöttet Angliában, mint az elmúlt napon. Az új esetek száma meghaladta a 41 000-et. A londoni kórházakat fel is kérték arra, hogy készüljenek fel a válsághelyzetre. Wales-ben és Skóciában az egészségügyi rendszer teljesen túlterhelt.

A brit egészségügyi miniszter szerint minden ágyat fel kell szabadítani a kórházakban a koronavírusos betegek fogadására. Eddig több mint 2,3 millió fertőzöttet regisztráltak.

A szigetországban csaknem 700 ezer ember kapta meg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját.

Médiajelentések szerint a brit gyógyszerfelügyelet akár már ezen a héten jóváhagyhatja az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös oltóanyagát is.

Svédországban új törvényt fogadtak el, ami lehetővé teszi a bevásárlóközpontok bezárását és a tömegközlekedés leállítását, ha szükséges a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A skandináv állam eddig nem 'igazán vezetett be korlátozó intézkedéseket.

A 10 milliós Svédországban eddig 400 ezer koronavírusos fertőzöttet jelentettek, a halálos áldozatok száma 8279.

Hír TV