2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Spanyolország választ

Spanyolországban a szavazóhelyiségek megnyitásával megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások vasárnap.

  • Spanyolország választ

Az Ibériai-félszigeten fekvő országban eddig még sosem rendeztek szavazást az évnek ennek a hónapjában, mivel a spanyolok többsége ilyenkor tölti nyári szabadságát.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kánikula várható az ország nagy részén, a déli területeken helyenként akár 40 Celsius-fokos hőmérsékletre is lehet számítani.

A meleg miatt, ahol erre lehetőség volt, több szavazóhelyiséget áthelyeztek légkondicionált termekbe, míg máshol nagy tételben szerezték be a ventilátorokat és mobil klímaberendezéseket, valamint több karton vízzel is ellátták a helyszíneket. Madridban több mint 2700 ventilátort, Barcelonában pedig 18 ezer üveg ásványvizet szállítottak ki a szavazóhelyiségekbe.

A szavazásra jogosult 37,4 millió választó közül több mint 2,4 millióan már levélben leadták voksaikat, csak úgy, mint a külföldön szavazók, akik péntekig helyezhették el szavazólapjaikat a külképviseleteken felállított urnákban.

A vasárnapi voksoláson a szavazóhelyiségek reggel kilenctől este nyolc óráig tartanak nyitva, a Kanári-szigeteken az időeltolódás miatt egy órával később kezdődik és ér véget a szavazás.

A választók mintegy 22 ezer helyszínen adhatják le voksaikat az ország több mint nyolcezer településén.

A szavazás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium este fél tizenegy utánra jelezte az előzetes választási eredmények ismertetését. Részvételi adatokat kétszer hoznak nyilvánosságra a nap folyamán.

A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek.

A közvélemény-kutatások többsége a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jelezte előre és második helyre várja a jelenleg koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE).

A harmadik és a negyedik hely sorsa a magát a PP-től jobbra helyező VOX párt és az újonnan alakult, több baloldali pártot tömörítő Sumar nevű formáció között dőlhet el.

A felmérések eredményei alapján a közvélemény-kutatók úgy értékelték, hogy várhatóan egy párt sem jut önálló kormányzóképes többséghez a választásokon. A jobboldali tömb két nagy pártja viszont nagyobb eséllyel lehet képes együttműködéssel többségi kormányt alakítani.

A választásokat követően várhatóan augusztus 17-én tartja alakuló ülését az új parlament, amelyet követően a spanyol király konzultációs kört nyit a pártokkal a kormányalakításról.

A parlamenti választásokat az eredetileg tervezett decemberi időpontról azután hozta előre a kormány, hogy a koalíció pártjai a május végi helyhatósági választásokon vereséget szenvedtek, így elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!