2023. 09. 29. Péntek Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott kastélyok - Fugadi Bánffyak

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Spanyolország enyhít a szigorításokon az ünnepekre

Össze-visszaság jellemzi a spanyol járvány elleni küzdelmet karácsonykor. A kormány enyhítene, de a tartományok erre nem nyitottak, sőt szigorítanának. Valenciába például nem lehet szabadon belépni, csak a jogszabályban meghatározott indokokkal.

  • Spanyolország enyhít a szigorításokon az ünnepekre

Bár a számok nem indokolják, 5-7 ezer beteg mellett Spanyolország kormánya nem szigorító, hanem enyhítő intézkedéseket jelentett be Karácsonyra és Szilveszterre. Az ünnepi időszakot ugyanúgy várja az ország, mint a nyaralószezont.

A 19 autonómia 19-féleképpen kormányoz, és továbbra sincs egységes irányítás. A miniszterelnök az ünnepekre kiadott egy listát az alapelőírásokról. Eszerint lerövidítik az éjszakai kijárási tilalmat, engedélyezik a 10 fős összejöveteleket és a régiók közötti utazást család látogatások céljából. Utóbbit azért, mert az autonómiák hónapok óta lezárták a határaikat és nem engednek be engedély nélkül senkit.

A régióvezetők ugyanakkor ezeket az alapszabályokat módosíthatják. És bár először úgy tűnt belemennek a lazításba, Valencia elnöke bejelentette, hogy inkább szigorít és meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat egy órával. Ami itt Alicantéban is este 11-től reggel 6-ig tart majd. Ez karácsonykor és szilveszterkor rövidül csak egy órával. Emellett az ünnepekre sem engedélyezi a belépést Valenciába. Valamint a karácsonyi és a szilveszteri vacsorákon nem vehet részt 6-nál több ember. Ez Madridban is így lesz.

Ezután Katalónia közölte, hogy a bárok az ünnepek idején is csak 2-2 órára nyithatnak ki reggel és délután. Máskor csak elvitelre főzhetnek. Mallorca is ragaszkodik a szigorhoz. Ott karácsonykor is 22 órakor kezdődik a kijárási tilalom. Várhatóan a többi autonómia is felülírja a központi ajánlást, de várnak vele az utolsó pillanatig.

Madrid legfertőzöttebb régióiban eközben megengedték a gyógyszertáraknak hogy antigén teszteket végezzenek. Így akarják biztonságosabbá tenni a karácsonyi vacsorákat. Spanyolországba az ünnepek idejére is csak negatív PCR-eredménnyel lehet belépni. Ellenkező esetben több ezer eurós bírságra lehet szabnak ki. Annyi könnyítés született, hogy a szabály a hat éven aluli gyerekekre nem vonatkozik.

Egyébként kiváló a hangulat az országban. Minden város felavatta a saját betlehemjét. Új szabályok mellett ugyan, de megrendezték a karácsonyi vásárokat is, sőt a háromkirályok januári felvonulását is megtartják, hogy a gyerekek idén se maradjanak ajándékok nélkül.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Nagyot fordult a világ a nemzetközi hitelminősítő intézetek és a kormány körül mostanság. Akik végigkövették a 2010-es évek gazdaságpolitikai momentumait, talán még emlékezhetnek, a 2011–12-es euróválság és finanszírozási nehézségek idején a hárombetűs intézmény, az IMF után csak a Moody’s, a Fitch Ratings vagy a Standard and Poor’s neve csengett keserűbben a kormányzati kommunikációban, miután azok sorra minősítették le a magyar szuverén adósosztályzatot, egészen a bóvli kategóriába visszavágva. Mindez már a múlt, ezúttal nincs bóvli, helyette csupa-csupa pozitív kilátás. Elemző magyarázza el az okokat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Egy hónapja tart a rémálom, nem csak a tanároknak, az egész iskola minden napja ekörül forog – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola egyik tanára annak kapcsán, hogy az új tanév már az ukránosítás légkörében zajlik.
Özönlenek az Egyesült Államokba az illegális migránsok

Özönlenek az Egyesült Államokba az illegális migránsok

Az illegális határátlépők rohamát már Mexikó is nehezen tudja kezelni. A déli határára érkezőket a régióban osztották szét. Ők hivatalos menedékkérelmet nyújtanak be, de sokan meg sem várják annak elbírálást, azonnal északra, az Egyesült Államok felé utaznak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!