2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Sosem látott szigorítással felel Macron a sárgamellényeseknek

Hír TV

2019. január 8., kedd 14:04, frissítve: kedd 15:55

Új, szigorú törvénnyel büntetnék a jövőben Franciaországban az utcai tüntetések rendbontóit. A be nem jelentett tüntetések szervezése, és az azokon való részvétel bűncselekménynek minősül majd. Ezzel próbálja a francia kormány szétválasztani a békés tüntetőket a rendbontóktól. Franciaországban nyolcadik hete zajlanak a kormányellenes tüntetések, az utcán jobb életkörülményeket követelnek a tiltakozók.

A sárgamellényes tüntetések érzékeny helyzetet teremtettek: a demonstrációk erőszakossága miatt a polgári jogokra érzékeny Franciaországban a kormánynak hozzá kell nyúlnia a gyülekezési törvényhez.

Szükséges, hogy megőrizzük a tüntetéshez való jogot, de meg kell büntetnünk azokat, akik ezzel a joggal visszaélnek– állítja Edouard Philippe francia miniszterelnök. Ezzel indokolta a francia miniszterelnök a rövidesen a parlament elé kerülő törvénymódosítást.

A kormány megerősíti a gyülekezési jogot, de megbünteti azokat, akik nem jelentik be előre a szervezett demonstrációkat, akik részt vesznek ilyen tüntetéseken, illetve akik álarcban jelennek meg – tette hozzá a francia kabinet vezetője.

A jövőben ezek a bűncselekmények súlyos pénzbüntetéssel járnának, vagyis a rendbontók, rongálók fizetnék meg a randalírozások költségeit. Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára alkotnák meg: a rendzavarókat nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további demonstrációkon való részvételtől. A kormányfő jelezte, hogy a sárga mellényesek következő hétvégi megmozdulásán megerősítik a biztonsági intézkedéseket: országszerte 80 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon.

A sárga mellényes tüntetések novemberben kezdődtek a kormány üzemanyagadó-növelési tervei ellen, de nem ért véget annak ellenére sem, hogy Macron elnök a társadalmi ellenállás miatt visszavonta javaslatát. A nyolcadik hete tartó demonstrációkon jobb életkörülmények követelnek. Az idei első, szombati tiltakozás késő délutánra zavargásba torkollt, a tiltakozók egy radikálisabb csoportja motorokat és kukákat gyújtott fel, kövekkel és palackokkal dobálta meg a kivezényelt rohamrendőröket.