2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Sosem látott szigorítással felel Macron a sárgamellényeseknek

Új, szigorú törvénnyel büntetnék a jövőben Franciaországban az utcai tüntetések rendbontóit. A be nem jelentett tüntetések szervezése, és az azokon való részvétel bűncselekménynek minősül majd. Ezzel próbálja a francia kormány szétválasztani a békés tüntetőket a rendbontóktól. Franciaországban nyolcadik hete zajlanak a kormányellenes tüntetések, az utcán jobb életkörülményeket követelnek a tiltakozók.

  • Sosem látott szigorítással felel Macron a sárgamellényeseknek

A sárgamellényes tüntetések érzékeny helyzetet teremtettek: a demonstrációk erőszakossága miatt a polgári jogokra érzékeny Franciaországban a kormánynak hozzá kell nyúlnia a gyülekezési törvényhez.

Szükséges, hogy megőrizzük a tüntetéshez való jogot, de meg kell büntetnünk azokat, akik ezzel a joggal visszaélnek– állítja Edouard Philippe francia miniszterelnök. Ezzel indokolta a francia miniszterelnök a rövidesen a parlament elé kerülő törvénymódosítást.

A kormány megerősíti a gyülekezési jogot, de megbünteti azokat, akik nem jelentik be előre a szervezett demonstrációkat, akik részt vesznek ilyen tüntetéseken, illetve akik álarcban jelennek meg – tette hozzá a francia kabinet vezetője.

A jövőben ezek a bűncselekmények súlyos pénzbüntetéssel járnának, vagyis a rendbontók, rongálók fizetnék meg a randalírozások költségeit. Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára alkotnák meg: a rendzavarókat nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további demonstrációkon való részvételtől. A kormányfő jelezte, hogy a sárga mellényesek következő hétvégi megmozdulásán megerősítik a biztonsági intézkedéseket: országszerte 80 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon.

A sárga mellényes tüntetések novemberben kezdődtek a kormány üzemanyagadó-növelési tervei ellen, de nem ért véget annak ellenére sem, hogy Macron elnök a társadalmi ellenállás miatt visszavonta javaslatát. A nyolcadik hete tartó demonstrációkon jobb életkörülmények követelnek. Az idei első, szombati tiltakozás késő délutánra zavargásba torkollt, a tiltakozók egy radikálisabb csoportja motorokat és kukákat gyújtott fel, kövekkel és palackokkal dobálta meg a kivezényelt rohamrendőröket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!