2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Soros is nagyon csalódott, nem tetszik neki a kompromisszum

Soros György véleménycikkben bírálja a csütörtök este megszületett, jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot, melyet annak érdekében hozott tető alá Angela Merkel német kancellár, hogy a magyarok és a lengyelek is megszavazzák az EU történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetését, illetve a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapot.

 A Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldalon megjelent cikkében a magyar származású milliárdos többek között arról ír, hogy szerinte Orbán azt tervezte az utóbbi napokban, hogy kilépteti Magyarországot az EU-ból, ha megmaradt volna a jogállamisági kitétel az eredeti formájában, ugyanis a magyar miniszterelnök nem engedheti meg, hogy lelepleződjön a kormány korrupciójának mértéke, a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Soros szerint a vétóval való fenyegetőzés Orbán részéről csak blöff volt, aminek Merkelék sajnos bedőltek.

A milliárdos úgy véli, hogy

a Merkel, Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes által kialkudott kompromisszum „a lehető legrosszabb, ami születhetett”, és három alapvető hibája van:

  • A három vezető által elfogadott megállapodás lényegesen gyengíti a jogállamisági kitételt.
  • A jogállamisági kitétel életbe lépése akár két évet is csúszhat a mostani megállapodás értelmében, ami óriási győzelem Orbán számára, hiszen ez könnyen azt jelentheti, hogy a jogállamisági kitétel csak a 2022-es választások után lép majd életbe.
  • Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat értelmében az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket, ami veszélyes precedenst teremt.

Soros azzal zárja az írását, hogy ő mindössze annyit tud tenni az ügyben, hogy cikkén keresztül kifejezi azon emberek morális felháborodását, akik hittek az EU-ban mint az Európai értékek védelmezőjében.

A milliárdos tőzsdespekuláns írását eredetileg a Telex szemlézte.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin

Újabb rangos elismerést kapott Karikó Katalin - írja a Magyar Nemzet. 2021. szeptember 16.

Abdeslam: Franciaország élje át ugyanazt a fájdalmat, amit mi

Az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalással indokolta a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást elkövető Salah Abdeslam, aki a gyanú szerint az egyik szervezője volt a merényletsorozatnak. 2021. szeptember 16.

Hidvéghi: Folytatódnak a Lengyelország elleni durva támadások

Folytatódik a Lengyelország elleni ideológiai támadássorozat - jelentette ki Hidvéghi Balázs a lengyel jogállamisági eljárásról szóló európai parlamenti vita előtt Strasbourgban. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!