2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Sokan meghaltak a líbiai harcokban

Már legalább 32 ember vesztette életét, és mintegy 50-en megsebesültek a Líbiában folyó harcokban azóta, hogy a Halifa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNA) múlt csütörtökön offenzívát indított Tripoli ellen - közölte a nemzetközileg elismert tripoli egységkormány egészségügyi minisztériuma vasárnap este.

  • Sokan meghaltak a líbiai harcokban

A tárca bejelentése szerint az áldozatok között sok a civil, de pontos számokat nem közölt.

A Haftar tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg szombaton arról adott hírt, hogy 14 harcosát vesztette el az összecsapásokban.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala hétfőn közölte: legalább 2200 ember menekült el a líbiai főváros déli részén zajló harcok elől, nagyon sokan viszont csapdába estek, és nem tudnak távozni. Az ENSZ jelentése szerint a harcok fokozódásával arra lehet számítani, hogy a lakosság jelentős része menekülni fog. A helyszínen működő segélyszervezetek mintegy 210 ezer ember három hónapon keresztüli ellátására elegendő készletekkel rendelkeznek - közölte a világszervezet.

Vasárnap is heves harcok folytak Tripoli közelében Haftar tábornok erői és a nemzetközi közösség által elismert egységkormány hadserege között. Washington ugyan a Tripoli ellen indított offenzíva azonnali leállítását követelte, de a nagyhatalmak közösen nem tudtak az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan nyilatkozatot kiadni, amelyben felszólították volna Haftart, hogy állítsa le katonáinak előrenyomulását Tripoli felé.

Líbiában Moammer el-Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért. A nemzetközi közösség a Tripoliban működő úgynevezett egységkormányt ismeri el, amely az ország nyugati részét irányítja, míg Líbia keleti felét Halifa Haftar tábornok erői ellenőrzik.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!