2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Sokan kritizálják a svéd módszert, mégsem változtatnak rajta

Az elmúlt 24 órában 59-el emelkedett a koronavírusban elhunytak száma Svédországban, így már több mint 200-an vesztették életüket a 10 millió lakosú országban. A szociáldemokrata kormány azonban továbbra sem vezet be szigorúbb korlátozásokat. Egy Stockholmban élő magyar orvos szerint teljes káosz jellemzi a koronavírus elleni fellépést. Stockholmban több orvos és ápoló is intenzív osztályra került.

  • Sokan kritizálják a svéd módszert, mégsem változtatnak rajta

Továbbra is nyitva vannak az éttermek, boltok, kávézók Svédországban. A főváros utcái tele vannak járókelőkkel,focizó gyerekekkel. A skandináv országban nem vezettek be olyan kemény koronajárvány-ellenes intézkedéseket, mint Európa többi országában, mert a kormány úgy véli, az intézkedések aránytalanul nagy kárt okoznának a gazdaságnak.

"Svédországban meglehetősen enyhék a korlátozó intézkedések. Mindössze az 50 fő fölötti gyülekezést tiltották meg. A rizikócsoportba tartozóknak, illetve az időseknek azt javasolják, maradjanak otthon, ne találkozzanak másokkal. Az egyetemeken, illetve gimnáziumokban távoktatás van, ugyanakkor nem zárták be az általános iskolákat, bölcsődéket, óvodákat."

- mondta a Hír TV tudósítója, Bugnyár Zoltán.

Csak mától lépett életbe a látogatási tilalom az idősotthonokban is.

A kormányzati kommunikáció szerint az egészségügyi rendszer jól működik és bírja a megnövekedő terhet. Az egészségügyben dolgozók azonban arra panaszkodnak, hogy nem szűrik őket, sokan betegen is bejárnak dolgozni.

Erről beszélt a Válaszonline hírportálnak egy kint élő magyar orvos is, aki szerint Svédországban kevés az aktív fekvőbetegágy, és lélegeztetőgép. Kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak. Ezért komoly nyomás alá kerülhet a svéd egészségügy, ha felgyorsul a járvány terjedése.

A koronavírus elleni fellépést teljes káosz jellemzi a skandináv országban.

"Nem tesztelhetünk mindenkit, aki megfázással küzd, ez teljesen ésszerűtlen, mindenekelőtt azért, mert az nem eredményez semmilyen további intézkedést."

- nyilatkozta a svéd Közegészségügyi Hatóság vezetője, Anders Tegnell.

Közel kétezer tudós követelte nyílt levélben Anders Tegnell szerintük nem megfelelő karantén- és szűrési stratégiájának megváltoztatását a kormánytól. Emellett a Karolinska Intézet és a göteborgi Chalmers Egyetem professzorai is aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!