2022. 12. 03. Szombat Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Asszonysorsok és nőszerepek

Következik:

20 éves a Hír TV 03:00

Külföld

Sok genovai áldozat családja nem kér az állami temetésből

A hozzátartozók szerint a kormány is felelős a tragédiáért, mivel a baloldali kormánypárt korábban a híd felújításának az elhalasztása mellett kampányolt. Az olasz sajtóban az is felmerült, hogy a maffiának is köze lehetett a felújításokkal kapcsolatos visszaélésekhez.

  • Sok genovai áldozat családja nem kér az állami temetésből

Genovában pénteken 12 embert temettek, valamennyien olasz állampolgárok voltak. Az áldozatok között volt nyaraló kisgyerekes család, bevásárlásból hazatérő házaspár, és munkába igyekvő pályakezdő fiatal is. Három kisgyerek is életét vesztette.

„Mindannyiunkat megérintett ez a tragédia, hiszen valamennyien rendszeresen jártunk ezen a hídon, és a barátainkkal, ismerőseinkkel történt ez a szerencsétlenség. Mindannyiunknak közünk van a történtekhez és osztozunk a testvéreink fájdalmában” – fogalmazott Nicolo Anselmi helyi püspök.

Az állami temetést csak a hozzátartozók fele választotta. Több olyan család volt, akik szerint a kormány is felelős a tragédiáért, és ezért elutasították az állami segítséget. Csütörtök estig 38 áldozatot azonosítottak, közülük 14-nek a hozzátartozói kérték az állami temetést.

A rendőrök is megkapták

Bírálatokat kapott a rendőrség is. Csütörtök este hozták nyilvánosságra a segélyhívókon rögzített telefonokat. Ez azért váltott ki felháborodást, mert a rendőrök csak azt ismételgették a telefonálóknak, hogy hallották, hogy valami történt a híddal, de nem tudják, mi a baj.

Az egyelőre csak gyanú szintjén merült fel, de a tragédia oka akár az is lehetett, hogy a 2016-os hídfelújításban a maffia által irányított cégek is részt vehettek, gyenge minőségű építőanyagokkal. Az elmúlt évtizedben számos ilyen vállalat szivárgott be az olasz építőipari szektorba.

Közben az 50-es, 60-as években épült vasbeton hidak átvizsgálása európai szintű projekt lett. Németországban még idén 5 ezer hidat vizsgálnak át. Franciaországban pedig még tavaly 840 életveszélyes hidat azonosítottak, amiknek a javítására a kormány most külön forrásokat különített el. Hollandiában is több tucat híd felújítását kezdhetik meg még idén, Bulgáriában pedig 211 hidat azonosítottak, amelyek felújításához uniós fejlesztési pénzre pályáznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe, míg az afrikai gárda sikere ellenére búcsúzott.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!