2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Sok civil meghalt a hegyi-karabahi harcokban (Friss: tűzszünetet kötöttek)

Több civil is életét vesztette és sokan megsebesültek a hegyi-karabahi harcokban. Az obmudsman jelentése szerint 27 halottról és több mint 200 sebesültről van szó, miután Azerbajdzsán bejelentette: terrorelhárító műveletet indít a terület ellen. A támadást Baku néhány órával azután kezdte meg, hogy négy azeri katona és két polgári személy vesztette életét egy örmény diverzáns akcióban. Baku szerint a hadművelet célja az örmény katonai erők kivonása a térségből.

  • Sok civil meghalt a hegyi-karabahi harcokban (Friss: tűzszünetet kötöttek)

FRISS: Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán "terrorellenes műveletet" indított a térségben - erősítette meg az azeri védelmi minisztérium - tette közzé az MTI.

A terrorellenes műveletet a Hegyi-Karabah Köztársaság fővárosában az azeriek néhány órával azután kezdték meg, hogy négy katonájuk és két polgári személy vesztette életét egy örmény diverzáns akcióban.

Jereván a maga részéről kijelentette, hogy Baku "az etnikai tisztogatás politikájának végigvitelére törekszik", és leszögezte, hogy az örmény hadsereg nincs jelen Karabahban.

A terrorelhárító-műveletben sajtóinformációk szerint több civil életét vesztette illetve megsebesült. Az ombudsman 27 halottról és több mint 200 sebesültről számolt be.

Hegyi-Karabah az 1994-ben véget ért örmény-azeri háborút követően került az örmény szakadárok ellenőrzése alá azonban 2020-ban az azeri haderő jelentős területeket foglalt vissza.

A műveletről Baku Oroszországot és Törökországot is tájékoztatta. A török elnök kijelentette: Ankara támogatja az Azerbajdzsán területi épségét biztosító intézkedéseket.

"Hegyi-Karabah Azerbajdzsán területének része, és a szakadár régiónak tulajdonított bármely más státusz elfogadhatatlan"

- jelentette ki Recep Tayyip Erdogan.

A Kreml szóvivője pedig közölte: a kiéleződött örmény-azeri konfliktussal kapcsolatban a fő feladat az el nem ismert köztársaságban élő emberek biztonságának szavatolása, valamint Jereván és Baku meggyőzése arról, hogy hagyjanak fel az erőszakkal, és kezdjenek tárgyalásokat.

Az Európa Tanács azonnali tűzszünetre szólította fel Bakut, ahogy az ENSZ-főtitkár is a harci cselekmények azonnali beszüntetését követelte.

Nyitókép: Sergei Grits/AP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!