2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Soha nem termeltek még annyi kokaint, mint tavaly

Rekordokat döntött tavaly a kokaintermelés Kolumbiában az ENSZ jelentése szerint. Az előállított kábítószerek elsődleges célpontja az Egyesült Államok, de több száz kilót szállítanak Európába is. A hatóságok a dél-amerikai országok kormányaival közösen harcolnak az illegális kereskedelem visszaszorításáért.

  • Soha nem termeltek még annyi kokaint, mint tavaly

25 éve nem fogtak akkora mennyiségű drogot egy New York melletti kikötőben, mint hétfő este a határőrség és a kábítószer-ellenes ügynökség emberei. A másfél tonna, 77 millió dollár értékű kokain, konténerekben érkezett Dél-Amerikából.

Az Egyesült Államok folyamatosan küzd a drogszállítmányok ellen. Tanulmányok szerint ugyanis a drogtúladagolás miatti elhalálozás 3,5-szer magasabb Amerikában, mint más országokban.

„A kábítószer-túladagolásban elhunyt emberek közel fele tavaly, az Egyesült Államokban vesztette életét. Ez nyilvánvalóan az ott fellelhető nagy mennyiségű kábítószer fogyasztásának köszönhető. Kanada is ezer túladagolást regisztrált tavaly” – nyilatkozta az éves beszámolóján Raul Martin Del Campo, az ENSZ drogellenes tanácsának tagja.

A világon Kolumbiában állítják elő a legtöbb kábítószert. Az ENSZ legújabb jelentése szerint tavaly rekordmennyiségű mintegy 900 tonna kokaint termelhettek az országban, ami jelentős növekedés az előző évi mennyiségekhez képest.

„A kokacserjék mennyisége 17 százalékkal nőtt, a kokain előállítása pedig 31 százalékkal, ami tükröződik a Dél-Amerikából jövő szállítmányokban is, amelyek Közép-Amerikán keresztül érkeznek. Afrikán keresztül pedig Európába” – tette hozzá Raul Martin del Campo.

Az Egyesült Államok és Kolumbia 2023-ra a felére szeretné visszaszorítani a kokacserje termesztését a dél-amerikai országban. Ehhez az USA évente mintegy 400 millió dollárral járul hozzá, hogy több tízezer kolumbiai földművesnek segítsen az átállásban.

Pár napja kobozott el a perui rendőrség is egy két tonnás kokainszállítmányt, amelyet szintén az Egyesült Államokba szántak. A drogfutárokat elfogták.

„Az elsődleges célpont Mexikó volt, de a végállomás Amerika. Ezek a mintegy 2 tonnát kitevő kis csomagok az Egyesült Államokban 47 millió dollárt értek volna. Nyolc embert vettünk őrizetbe, amelyből ötöt tengeren fogtunk el, hármat a parton” – mondta José Luis Lavalle, limai rendőrfőnök.

Számítások szerint a világ kereskedelmének 1 százalékát teszik ki a drogbiznisz, ezzel pedig a második legjövedelmezőbb illegális üzletág a világon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!