2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Soha ennyire kevesen nem tartották alkalmatlannak az államot Németországban a feladatai elvégzésére

Minden korábbinál kevesebben bíznak az állam cselekvőképességében Németországban egy szerdán ismertetett felmérés szerint.

  • Soha ennyire kevesen nem tartották alkalmatlannak az államot Németországban a feladatai elvégzésére

A német köztisztviselők érdekvédelmi szervezetének (DBB) megbízásából ötödik alakommal elvégzett kutatás szerint a felnőtt lakosság csupán 27 százaléka tartja alkalmasnak az államot feladatai ellátására. Ez új mélypont, 2 százalékpontos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, a 2020-ban - a koronavírus-világjárvány első szakaszában - regisztrált 56 százalékos csúcshoz viszonyítva pedig 29 százalékpontos visszaesés.

Az AfD szavazói egyáltalán nem bíznak az államban

Az állami intézményrendszert túlterheltnek tartók aránya új csúcsra, 69 százalékra emelkedett 2023-ban. Egy évvel korábban 66 százalék volt ez az arány, az állam tekintélyét erősítő első járványkezelési intézkedések idején, 2020-ban pedig rekordalacsony, 40 százalék.

Az állam cselekvőképességébe vetett hit az ország keleti részén élőknél, a legalacsonyabb végzettségűeknél és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt szavazóinál a leggyengébb.

A jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló AfD szavazóinak 93 százaléka érzi úgy, hogy a feladatok és gondok túlterhelik az állami intézményrendszert, és csupán 6 százalék tartja kellőképpen cselekvőképesnek a német államot. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők 78 százaléka érzékel túlterheltséget, és 16 százalékuk bízik az államban. A ország keleti részén, a volt NDK területén 77 százalék, míg a nyugati tartományokban az országos átlagtól elmaradó, 68 százalék az államot túlterheltnek tartók aránya.

Egyre többen tartják problémának az illegális bevándorlást

A Forsa közvélemény-kutató társaság által készített felmérés szerint a leggyakrabban említett gond a menekültügy, a megkérdezettek 26 százaléka érzi úgy, hogy az állam túlterhelt ezen a területen. A második helyen az oktatás áll 17 százalékkal, a harmadik a klímapolitika és a környezetvédelem területe, ahol a németek 17 százaléka szerint nem képes ellátni feladatait az állam.

Borítókép: Magyar Nemzet/Államellenes tüntetés Németországban a koronavírus-járvány idején

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!