2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Sitkei Levente: Tologatás

Sitkei Levente vezércikke a Magyar Nemzetben.

  • Sitkei Levente: Tologatás

Ismert jelenség az ünnepnapok előtt, hogy az emberek tódulnak a boltokba, alkalmasint túlzottan nagy mennyiségű élelmiszert felhalmoznak, mert egyetlen napig nem tudnak bevásárolni. Erre az aggodalomra országok is képesek. Nagy-Britanniában a kereskedők központi döntés alapján elkezdtek tartalékolni, hiszen nyakukon az év vége, de még inkább január elseje, a brexit konkrét időpontja, amikor végleg elválnak az útjaik a közösségéitől. A megállapodás pedig nem született meg.

Pedig elvben a tegnapi nap lett volna az utolsó határidő, amikorra valamilyen döntést kellett volna hozni. Boris Johnson és Ursula von der Leyen a britek és az unió részéről pedig azt a döntést hozta meg, hogy nem hoznak semmiféle döntést, de nem zárják le a tárgyalásokat, s azt se mondják meg, mikor lesz végső határidő. Mert senki se tudja, miként lehetne a vaskarikát a rendelkezésre álló faanyagból összekovácsolni, s aki időt nyer, életet nyer.

Majd ha nem sikerül megállapodni december 31-ig, akkor új helyzet áll elő, és azt kezeljük, okoskodik az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság, addig pedig hagyjuk lepörögni a napokat, s a háttérben folytatjuk a mérsékelt intenzitású tárgyalásokat. Ugyanis ez már nem életbevágó, a szakításról megszületett a döntés, a kérdés csak az, pontosan ki viszi a hűtőszekrényt és ki a tévét. Pótolható dolgok, még ha itt kicsit komolyabb is a tét egy-két háztartási tárgynál.

A csatornán innen és túl azonban nem tudja senki, pontosan mit is hoz majd a január elseje, megállnak-e a kamionok és a repülőgépek, kifutnak-e a halászhajók, eljutnak-e a másik termékei a boltok polcaira. Ezért előtérbe kerülnek a jól bevált óvatosságra intő ösztönök, és elkezd betárazni mindenki a Brit-szigeten. Londoni politikusok pedig azt mondják, Brüsszel attól fél, hogy kiderül, az unión kívül sokkal jobban megy majd az Egyesült Királyságnak, mint a közösség részeként.

A valóságban ez egy óriási bukás, amelyet az unió talán soha nem hever ki, s szomorú látlelete a célt tévesztett közösségi irányításnak.

Mert látható, hogy igenis van szerepe a személyes fellépésnek és meg­győzésnek, lehet alternatív javaslatokat az asztalra tenni, küzdeni, hogy végül a mi érdekeink érvényesüljenek. Az Európai Bizottság is hihetetlen energiákat ölt bele abba, hogy Magyarország jogállamisága miatt félt, eljárásokat kezdeményez, egyengeti a migrációs csomag útját, de arra nem figyelt fel, hogy az egyik legerősebb tagja eltávolodik, majd bejelenti a különköltözést. Miután a hűtlen társ elkezdte kivinni a bútorokat a lakásból, csak akkor hívta fel az ügyvédet, arra hivatkozva, hogy azt se tudja, hol áll a feje.

Bizony, elképzelhető, hogy a britek számára sikeres lesz a különválás, s az is, hogy erre az EU nagyon ráfizet, mert az egység megtört, és soha nem lesz már olyan az új klub, mint a régi. Szomorú látni, de valóban az áll az unió érdekében, hogy a briteknek rosszul süljön el a távozás. Ha viszont távolabbról figyeljük az eseményeket, sok olyan hatalom van, amely az európai egységet fenyegetőnek tartja, és jobb neki egy ilyen összevissza kóválygó vitafórum, amely saját érdekeivel és céljaival sincs tisztában, mint egy határozottan politizáló közösség.

Az egészségügyi vészhelyzet idején egyszerűen nem engedheti meg magának a világ első számú nemzetek fölötti ernyőszervezete, hogy halogassa a szükséges döntések meghozatalát, gyerekesen abban bízva, hogy az új nap majd hoz valami megoldást, csak le kell hunyni a szemünket. Nem tologatni kell a döntéseket, hanem meghozni azokat, ha már félmilliárd ember él ebben a kísérleti közösségben.

 Sitkei Levente/Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták" - közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!