2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Sikolyok a csönd előtt címmel megrázó dokumentumfilm készült a Hamász túszok elleni kegyetlenkedéseiről + videó

„Mintha a lehető legkegyetlenebb módon akartak volna fájdalmat okozni. Azt hiszem újradefiniálták a gonoszság fogalmát"– mondta a dokumentumfilm egyik megszólalója. A Mandiner két izraelit: egy női törzsőrmestert és egy aktivistát kérdezett a témában.

  • Sikolyok a csönd előtt címmel megrázó dokumentumfilm készült a Hamász túszok elleni kegyetlenkedéseiről + videó

A Hamász által a nők ellen elkövetett erőszak feltárásáról részletes nyomozást adott közzé a New York Times, az ENSZ előtt is elhangzott beszámoló, de így is tömegek kérdőjelezték meg a történteket. Sheryl Sandberg amerikai üzletasszony Izraelbe utazott és interjúkat készített a tanúkkal, amelyek alapján készült el a Screams Before Silence (Sikolyok a csönd előtt) című dokumentumfilm. A film szemtanúk és nyomozók segítségével mutatja be a borzalmakat: miként erőszakolták, gyalázták, csonkították, majd ölték meg nők tömegeit a terroristák október 7-én.

Május közepén a Danube Institute rendezvényt tartott a Hamász által elkövetett szexuális bűncselekményekről. A rendezvény azonban nem a témája miatt kapott nagy sajtónyilvánosságot, hanem azért, mert palesztin-párti tüntetők zavarták meg. Az eseményen a felszólalók között volt Nicki törzsőrmester az IDF szóvivői egységének tagja, aki a Mandinernek elmondta: a támadás utáni káoszban még csak pletyka szintjén terjedt a hadseregben, hogy a terroristák nemcsak lemészárolták az embereket, hanem szexuális erőszak is történt. Az első megerősítését ennek azok a személyek adták, akik a holttestek azonosítását végezték a Shura katonai bázison. Sherly Sandberg dokumentumfilmje is megszólaltatja Shari Mendes izraeli önkéntest, aki október 7. után részt vett a holttestek azonosításában. „Hullazsákokkal voltak tele a folyosók, és soha nem tudtuk mit fogunk látni, mikor kinyitunk egyet, milyen atrocitások érték a testet. Ahogy egyre több embert azonosítottunk, kezdtünk rájönni, hogy a nőket nemcsak meggyilkolták. 

A nagy részüket többször fejbe lőtték, úgy tűnt azzal a szándékkal, hogy felismerhetetlenné váljanak. A legtöbb családnak nem mutathattuk meg a lányuk arcát.

 S elkezdtünk rájönni, hogy több esetben szexuális erőszak is történt. Voltak, akik teljesen meztelenre voltak vetkőztetve, másoknak nagyon véres volt a fehérneműje” – mondta a hullaházban önkéntes szolgálatot teljesítő Shari Mendes.

A cikkhez mellékelt, csak 18 éven felülieknek ajánlott videó:

A Mandiner cikkében a teljes film linkjét is csatolták.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!