2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Külföld

Sikerült kormányfőt választani a németországi Türingia tartományban

Megválasztották szerdán a németországi Türingia tartomány miniszterelnökének Bodo Ramelow korábbi kormányfőt, ezzel véget ért a tartomány kormányozhatóságát fenyegető politikai válság.

  • Sikerült kormányfőt választani a németországi Türingia tartományban

A Baloldal (Die Linke) politikusát a tartományi parlament (Landtag) a harmadik fordulóban választotta meg, amikor már nem abszolút többségre, hanem csak a leadott szavazatok többségére volt szükség a tisztség elnyeréséhez. Az első két fordulóban a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) frakcióvezetője, Björn Höcke is indult, a harmadikban Bodo Ramelow volt az egyetlen jelölt.

A harmadik fordulóra kiosztott szavazólapon így csak a jelölt neve, és az igen, a nem és a tartózkodás opció szerepelt. Igennel 42 képviselő, nemmel 23 képviselő szavazott, 20 képviselő tartózkodott. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 5 képviselőből álló frakciója nem vett részt a választáson.

A Baloldalnak, a szociáldemokratáknak (SPD) és a Zöldeknek együtt éppen 42 képviselőjük van. A három párt az előző, 2014-2019-es ciklusban parlamenti többségre támaszkodva vezette a tartományt. A következő hónapokban kisebbségben kormányoznak, és a tervek szerint 2021 áprilisában előrehozott Landtag-választást tartanak.

A kormányzáshoz külső támogatást biztosít az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU). A kormánypártokkal kötött, stabilitási paktumnak nevezett informális megállapodás szerint a kereszténydemokraták vállalják, hogy támogatnak egy sor kormányzati intézkedést, a többi között egy csaknem 600 millió eurós (205 milliárd forint) beruházási programot, és közreműködnek a 2021-es költségvetés parlamenti elfogadásában. Amint ez sikerül, a kormánypárti frakciók és a CDU képviselőcsoportja közösen kezdeményezi a Landtag feloszlatását és az új választás kiírását 2021. április 25-re.

Türingiának stabilitásra és biztonságra van szüksége, és a CDU konstruktív ellenzéki pártként hozzájárul ehhez - közölte a kereszténydemokrata frakció a miniszterelnök-választás után.

A Baloldal, az SPD és a Zöldek koalíciója a tavaly októberi Landtag-választáson veszítette el többségét. A három párt hónapokig tartó egyeztetések után úgy döntött, hogy megpróbál kisebbségben kormányozni. Kísérletük február elején kudarcba fulladt, mert a Landtagban a CDU-frakció nem volt hajlandó külső támogatóként megszavazni Bodo Ramelow-t miniszterelnöknek. Arra hivatkoztak, hogy a CDU nem működhet együtt az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből létrejött Baloldallal.

A február 5-én tartott miniszterelnök-választáson végül az FDP jelöltje, Thomas Kemmerich nyerte el a tisztséget. Ez országos politikai válsághoz vezetett, mert a liberális aspiráns megválasztásához pártja, a CDU és az AfD képviselői együtt biztosították a többséget, holott mind a liberálisok, mind a kereszténydemokraták kizárják az együttműködést az AfD-vel. A voksolás titkos volt, és az AfD nem jelentette be nyilvánosan előre, hogy a harmadik, döntő fordulóban képviselőik mind kihátrálnak saját jelöltjük mögül, és átszavaznak az FDP-s aspiránsra.

Thomas Kemmerich elfogadta az eredményt, és letette a miniszterelnöki esküt, de az országos felháborodás miatt a megválasztása után egy nappal bejelentette, hogy lemond a tisztségről, amint megtalálják a távozás jogilag megfelelő módját.

A korábbi NDK területén fekvő, 2,1 millió lakosú Türingia a 16 német tartomány között az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal vezetésével működik kormány.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!