2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

„Senki sem akarja újra kinyitni Pandóra szelencéjét”

Hír TV

2019. január 21., hétfő 17:25, frissítve: hétfő 17:53

A Brüsszelben tárgyaló uniós külügyminiszterek kizárják a brexit-megállapodás újratárgyalását. A lengyel külügyminiszter ötéves időkorlátot javasolt a vitatott ír–északír határról szóló backstop alkalmazására, ezt az ír diplomata határozottan elutasította.

A brit kilépésről is szó volt az uniós külügyminiszterek brüsszeli egyeztetésén. A diplomaták egyetértettek abban, hogy nem fogják újratárgyalni a brexit-egyezményt, amiről még novemberben állapodott meg az Egyesült Királyság az uniós tagországokkal, a brit parlament viszont kétharmados többséggel elutasította.

Az egyezményhez egy – nem kötelező erejű – dokumentumot is csatoltak, ami az EU és Nagy Britannia jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól szól, ezen viszont több tagállam is módosítana.

A megállapodás legvitatottabb része az úgynevezett backstop, aminek értelmében az ír–északír határellenőrzés elkerülésére 2020-ban egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az unió és az Egyesült Királyság között, amennyiben addig nem találnak más megoldást a kérdésre. A német külügyminiszter, Heiko Maas leszögezte, szó sem lehet a határellenőrzés visszaállításáról.

„Fontos, hogy ne szülessen olyan döntés, ami végül Észak-Írország és Írország közötti fizikai határ felállításához vezethet. Ahogy a hétvégén is láthattuk, nagyon feszült arrafelé a helyzet. Európa egy béke-projekt, és nem hagyhatjuk, hogy a kontinens azon részén ismét konfliktus törjön ki, ahol egyszer már sikeresen helyreállítottuk a helyzetet. Ez egy nagyon érzékeny pont, így ez a megállapodásban is egy olyan pont, aminek megváltoztatását kizártnak tartom” – mondta.

A litván külügyminiszter szintén azt hangsúlyozta, hogy bár elméletileg lehetséges az egyezmény újratárgyalása, de ezt senki nem akarja.

„A megállapodás megváltoztatása inkább elméleti kérdés csak, hiszen senki sem akarja igazán újra kinyitni Pandóra szelencéjét” – fogalmazott Linas Linkevicius.

Szembemenve a tagállamok többségének álláspontjával, Jacek Czaputowicz, lengyel külügyminiszter közben ötéves időkorlátot javasolt az ír–északír pótmegoldás alkalmazására. Véleménye szerint, bár Írországnak ez kevésbé kedvezne, mint egy korlátlan backstop, de mindenképp sokkal jobb volna, mint a britek rendezetlen kilépése, ami a jelenlegi forgatókönyv szerint március 29-én bekövetkezik. A brüsszeli találkozó után nyilatkozva, az ír külügyminiszter ezt a felvetést határozottan elutasította.

„Már decemberben is említette ezt a dublini látogatásán. Világosan elmondtam neki akkor, hogy a biztosíték-mechanizmusra – amit a backstop jelent – egy időkorlát alkalmazása tulajdonképpen azt jelenti, hogy nincs is backstop. Szóval nem gondolom, hogy ez a megoldás tükrözné az EU véleményét a kiválási megegyezésről” – mondta Simon Conveney, ír külügyminiszter.

Jeremy Hunt, brit külügyminiszter ugyanakkor elmondta, kétoldalú megbeszélésükön biztosította Conveney-t arról, hogy a brit kormány elkötelezett az 1998-ban aláírt belfasti Nagypénteki Egyezmény megőrzésében, ami garantálja a nyitott észak-ír határt.