2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Segítség helyett bírálatot kapott Görögország az ENSZ menekültügyi főbiztosától

Élesen bírálta Görögországot az ENSZ menekültügyi főbiztosa a migránsok helyzete miatt. A Leszboszra látogató Filippo Grandi közölte: Athénnak mielőbb javítani kell a befogadóközpontokban uralkodó életkörülményeken. A hellén állam azonban már többször felhívta Brüsszel figyelmét, hogy egyedül képtelen megbirkózni a rá nehezedő migrációs nyomással. Görögországban jelenleg több mint 80 ezer illegális bevándorló tartózkodik.

  • Segítség helyett bírálatot kapott Görögország az ENSZ menekültügyi főbiztosától

90 illegális bevándorlót mentett ki a spanyol parti őrség a Kanári szigetek közelében.

A migránsok 3 hajóval érkeztek. Egyelőre nem lehet tudni milyen nemzetiségűek. 4 menekültet kórházba szállítottak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint csak idén több mint 1100 ember halt meg vagy tűnt el a tengeren, miközben Európába próbált jutni.

Görögországba egy nap alatt 600 migráns érkezett. Az égei tengeri szigeteken zsúfolásig megteltek a befogadóközpontok. Több mint 37 ezer menekült tartózkodik a táborokban, ami hatszor több a megengedettnél.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa ellátogatott Leszboszra, ahol felszólította az athéni kormányt, hogy azonnal javítson a táborokban uralkodó állapotokon. A hellén állam azonban többször felhívta Brüsszel figyelmét, hogy egyedül képtelen megbirkózni a rá nehezedő migrációs nyomással.

Sürgősen változtatni kell a migránsok életkörülményein Görögországban. Európában nem élhetnek ilyen nyomorúságos körülmények között emberek. Nagyon aggódom a gyerekek miatt, főleg a kísérő nélkül érkezőkért. Gyorsan kell cselekedni és minél előbb megoldást kell a szigeteken és a szárazföldön tartózkodó migránsok helyzetére egyaránt - hangoztatta az ENSZ menekültügyi főbiztosa

Filippo Grandi élesen bírálta a migránsok kitoloncolását könnyítő törvényt, amelyet november elején fogadott el a görög kormány. A jogszabály értelmében felgyorsítsák a Görögországban jogtalanul tartózkodó menedékkérők kiutasítását. A júliusban hatalomra került konzervatív miniszterelnök szerint az új rendszer védelmet nyújt a menekülteknek, de nem hagyja nyitva a kaput mindenki előtt. Hozzátette: nem maradhatnak az országban azok, akik nem szorulnak menedékre.

A kormány adatai szerint egész Görögországban összesen több mint 80 ezer illegális bevándorló tartózkodik. A migránsok döntő többsége pedig nem akar a hellén államban maradni, hanem el akar jutni Nyugat-Európába.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!