2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Seehofer: Németország érdekét szolgálja az Athénnak és Ankarának nyújtott segítség

Németország érdekét szolgálja a stabil EU-török menekültügyi egyezmény és az uniós külső határokon lévő államok támogatása, így a Görögországnak és Törökországnak nyújtott segítség - jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter pénteken Athénban.

  • Seehofer: Németország érdekét szolgálja az Athénnak és Ankarának nyújtott segítség

"Ha a görögöknek és a törököknek segítünk, az nemcsak szolidaritást jelent irántatok, hanem rajtunk is segít" - mondta Seehofer görög újságíróknak.

A német tárcavezető csütörtökön és pénteken Törökországban és Görögországban tárgyalt az ingataggá vált 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.

A miniszter figyelmeztetett: senki se higgye Európában, hogy a bevándorlás kérdése nem tartozik rá. Ha a menekültügyi válságot nem együttesen, szolidaritással kezeljük, akkor a 2015-öshöz fogható állapotokat élhetjük meg újra, s akkor a menedékkérők Európa-szerte mindenütt ott lesznek. "Nekem egy rendezett bevándorlási politika rokonszenvesebb egy rendezetlen bevándorlásnál" - fűzte hozzá.

Seehofer a nap folyamán Mihalisz Hriszohoidisszel, a görög polgári védelmi tárcavezetővel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztossal egyeztetett Athénban.

Mint mondta, Németország segítséget ajánlott fel Görögországnak a határvédelem, az információs technológia terén, valamint személyzetet a menedékkérelmi eljárások feldolgozásához, hogy enyhíteni lehessen a görög égei-tengeri szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokra nehezedő nyomáson.

Hriszohoidisz pozitívan értékelte a megbeszélést Seehoferrel. "Mindannyian franciák vagyunk, ha Franciaország szenved, mindannyian németek vagyunk, ha Münchenben vagy Berlinben történik valami. Megkönnyebbültem, hogy ma egyetértettünk abban, hogy a menekültügyi kérdésben mindannyian görögök legyünk" - fogalmazott a görög tárcavezető.

A szigeteken drámai a menekültügyi helyzet.

"Ha nem cselekszünk, akkor Mória fogja megbélyegezni egész Európát" - hangsúlyozta Hriszohoidisz, aki arra utalt, hogy a legrosszabb a helyzet a leszboszi Mória menekülttáborban, ahol jelenleg már több mint 13 ezer befogadott tartózkodik, noha a létesítményt eredetileg háromezer ember ellátására tervezték.

Június óta egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni Görögországba az Égei-tengeren. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2019 szeptemberében 10 ezer 258-an keltek át Törökországból a görög szigetekre, a török parti őrség - a menekültügyi megállapodás értelmében - ezzel párhuzamosan 11 ezer 370 migránst tudott feltartóztatni és visszafordítani az elmúlt hónapban.

A Brüsszel és Ankara közötti egyezség ugyanakkor előirányozza a Törökországhoz közeli görög szigetekre érkező illegális bevándorlók és a szíriai menekültek visszaszállítását is török földre. Az új görög kormány hétfőn bejelentette: az előző vezetés az elmúlt években mindösszesen 1806 embert küldött vissza Törökországba, ők azonban 2020 végéig mintegy tízezer bevándorlót és menekültet akarnak visszaküldeni.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!