2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Külföld

Seehofer: Az új olasz kormány lehetőséget kínál a migrációs politika továbbfejlesztésére

Az új olasz kormány hivatalba lépése lehetőséget kínál a migrációs politika továbbfejlesztésére - hangsúlyozta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter csütörtökön Berlinben.

  • Seehofer: Az új olasz kormány lehetőséget kínál a migrációs politika továbbfejlesztésére

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszterrel előző nap folytatott megbeszélését értékelve kiemelte: az új olasz kormány munkájának megkezdésével megnyílhat "a jó együttműködés egy új fejezete" a német-olasz kapcsolatokban.

Hozzátette: a hét végén Máltára utazik, ahol Olaszország és több más európai uniós tagország képviselőivel együtt kidolgoznak egy szabályrendszer-tervezetet a tengeri mentési műveletekre. A javaslatot az uniós tagállamok belügyminisztereinek október 8-i tanácskozásán ismertetik.

Horst Seehofer aláhúzta: az új összetételű római vezetés "új esély" arra, hogy európai uniós szinten rendezett viszonyokat teremtsenek a migrációnak a tengeri mentési műveletekkel kapcsolatos területén, és Németország durva hibát követne el, ha nem használná ki ezt az esélyt.

Az előzetesen ismertetett részletek szerint Máltán megállapodást kötnek arról, hogy Németország és Franciaország átveszi Olaszországtól a tengeri mentési műveletek keretében a kikötőibe érkező menedékkérők 25-25 százalékát.

Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer kijelentette: a lehető legélesebben elutasítja az elképzeléssel szembeni német belpolitikai bírálatokat. "Hihetetlen, hogy hajótörött emberek mentése miatt kell magyarázkodnia a belügyminiszternek" - fogalmazott.

Arra kritikára, miszerint az Olaszországba érkező menedékkérők 25 százalékának átvétele úgynevezett szívó - pull - hatást válthat ki, aminek következtében még többen vágnak neki a tengernek, kijelentette, hogy nem kell ilyen hatástól tartani, és a tervezett megállapodás csupán az utóbbi 15 hónapban kialakult gyakorlatot szervezi egységes rendszerré.

Rámutatott, hogy a Földközi-tengeren az Európai Unió felé igyekvő menedékkérőket a fedélzetükre felvevő hajók az utóbbi 15 hónapban 2199 embert szállítottak az olasz kikötőkbe, és Németország közülük 565 ember átvételét vállalta. A befogadásra jelölt személyek közül eddig 225 fő jutott el Németországba. Az eltérés legfőbb oka az, hogy a német biztonsági szervek minden egyes személyt teljeskörűen ellenőriznek, méghozzá helyben, még Olaszországban, és ez az ellenőrzés számos esetben még nem ért véget.

Horst Seehofer hangsúlyozta: Németország a Máltán kötendő megállapodással szolidárisan kiveszi a részét a terhek viseléséből, de nem kell attól tartani, hogy ez túlterheli a németországi menekültügyi rendszert.

Hozzátette, hogy a január-augusztusi időszakban mintegy 98 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és azzal lehet számolni, hogy az év végéig 140-150 ezer kérelmet nyújtanak be, ami messze elmarad a kormány által kijelölt 220 ezres felső határtól.,

A nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. Az újonnan érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt. Egy évvel később, 2017-ben mintegy 222 ezer, 2018-ban pedig 185 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be a BAMF-hoz.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!