2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Sea Watch: Hatvanöt migránst mentettek ki a líbiai partoknál

MTI

2019. május 15., szerda 21:43

A Sea-Watch 3 nevű mentőhajó hatvanöt migránst mentett ki a Földközi-tengeren egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt - közölte a Sea Watch német segélyszervezet szerdán.

A gumicsónakot egy repülőgépről vették észre. A Sea-Watch 3 legénysége erre riadóztatta az olasz, a máltai és a líbiai parti őrségeket is, de választ nem kapott - számolt be a történtekről a segélyszervezet.

"A Földközi-tengeren csak a tanúk száma csökken, nem az indulásoké" - utalt a Sea Watch az észak-afrikai partokról Európába útra kelő menedékkérőkre.

"Kikötőink zárva maradnak" - reagált az értesülésre Matteo Salvini olasz belügyminiszter.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője ismételten jogi eljárásokat helyezett kilátásba azok ellen, akik a hatóságok engedélye nélkül hoznak menedékkérőket Olaszországba.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 január 19-én 47 menedékkérőt vett fel fedélzetére, de csaknem két héten át kellett vesztegelnie a tengeren, miután Olaszország a fedélzetén tartózkodó migránsok szétosztásától tette függővé kikötését.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

MTI