2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Sarkozy nem tétlenkedik tovább

A szélsőséges Nemzeti Front hatalomra kerülését állítaná meg a politikai életbe visszatérő Nicolas Sárközy. A 2012-es elnökválasztási vereség után visszavonult elnök szerint ugyanis a radikális jobboldal hatalomra kerülése az ország elszigetelődését jelentené. Sárközy szerint a vállalatok növekedését segítő és munkahelyteremtő adórendszerre lenne szükség.

„Nincs más választásom” – ezzel indokolta visszatérését Nicolas Sarkozy. Az előző francia elnök a múlt héten az egyik közösségi portálon jelezte, hogy indul pártja, a jobbközép Nemzeti Mozgalom Unió novemberi pártelnök-választásán. Vasárnap este pedig egy televíziós interjúban beszélt elképzeléseiről. A jobbközép párti politikus szerint ugyanis veszélyt jelent országának a radikális jobboldali Nemzeti Front erősödése, ezért meg kell akadályozni, hogy hatalomra kerüljenek. „Nem akarom, hogy országomat elítéljék, mert az egyetlen lehetőség most, az egyetlen hihető alternatíva a megalázó színjáték, a teljes elszigeteltség, amelyet a Nemzeti Front jelent. Elgondolkodtam ezen, és azt mondtam magamnak, nemcsak arról van szó, hogy kedvem van a visszatéréshez, hanem nincs más választásom. Vissza kell adnom az országnak azt, amit nekem adott” – mondta Nicolas Sarkozy.

Sárközy szerint a francia vállalatokat segítő és munkahelyteremtő adóreformra van szükség. A jobbközép politikus bírálta a jelenlegi szocialista vezetést, amiért a francia gazdaság továbbra is stagnál, a munkanélküliség pedig 10 százalékos csúcson van, miközben német gazdaság virágzik, és Európa sincs már válságban. A magas munkanélküliség miatt a két éve hatalomra került szocialista elnök, Francois Hollande népszerűsége rekordalacsony szinten áll. Arra a háború óta nem volt példa, hogy az államfőnek ilyen rossz legyen a megítélése. „Népszerűtlen, népszerűtlen lépései vannak, 13 százalékot kapott” – így foglalta össze röviden az egyik párizsi férfi az okokat.

Azt nem tudni, hogy a franciák örülnek-e az exelnök visszatérésének, a legfrissebb kutatások szerint azonban a lakosság majdnem kétharmada nem szeretné, hogy Sárközy induljon a 2017-es elnökválasztáson. A volt elnök támogatottsága saját pártjában viszont elsöprő.


Sárközy ellen egyébként júliusban hivatalos eljárás indult. Korrupcióval, befolyással való üzérkedéssel, illetve nyomozási titok megsértésével is gyanúsítják. A gyanú szerint Sárközy 2007-es elnökválasztási kampányát a néhai líbiai vezető, Moammer Kadhafi pénzelte. A nyomozás során az is kiderült, hogy ügyvédjével közösen saját információs hálózatot működtetett az igazságszolgáltatáson belül. Ezzel Sárközy törvénytelen módon jutott hozzá az ellene folyó vizsgálatok részletes menetéről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!