2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Rövidesen megkezdődik az ukrán pilóták európai kiképzése

Nyáron kezdődik az ukrán pilóták kiképzése Nyugat-Európában. A dán védelmi miniszter szerint a kiképzéssel és a vadászgépek szállításával jelentősen javulnak Ukrajna esélyei az Oroszországgal szemben vívott háborúban.

  • Rövidesen megkezdődik az ukrán pilóták európai kiképzése

Az amerikai hadsereg leggyakoribb vadászgépének, az F-16-osnak az irányítására fogják kiképezni az ukrán pilótákat. A Harci Sólymok az Egyesült Államok légierejének negyedik generációs vadászbombázói, kategóriájukban az egyik legsikeresebbnek számítanak. Az orosz légierő legmodernebb gépeihez képest az F-16-os nem számít igazán modernnek, de az ukránok szovjet MiG-jeihez képest nagy előrelépést jelentenének az amerikai vadászgépek.

"A légi fölény kiemelt fontosságú. Úgy gondolom, ahhoz, hogy Ukrajnának a jövőben ne akadjon ismét dolga Oroszországgal, nagy segítséget jelent majd ez a program" - mondta a dán védelmi miniszter.

Azt azonban a politikus is elismerte, hogy az ukrán légierő megerősítése az amerikai vadászgépekkel nem rövid távú cél. Ollongren szerint Volodimir Zelenszkij is tisztában van azzal, hogy nem számíthat jelentős repülőgép-szállítmányokra a közeljövőben.

A pilóták kiképzését azonban időben kell kezdeni, az amerikai vadászgépek ugyanis merőben eltérnek az ukrán légierő által használt régi, szovjet repülőktől.

"Repülés tekintetében ha pilóta vagy, akkor ez is csak egy repülőgép. De vadászgéppel repülni és átállni az F-16-osra, ami nekik egy másik technológiát és egy teljesen más dizájnt fog jelenteni, az már más. A nyugati vadászgépeken sokkal több gomb van, ami befolyásolja a repülést, a szovjet repülők ilyen szempontból egyszerűbbek. Dolgoznunk kell az ukrán pilótákkal és meg fogják tanulni" - mondta a dán légierő vadászpilótája.

A tervek szerint két, egyenként 12 fős csoportot fognak kiképezni a Benelux államokban a következő hónapokban. A kiválasztott ukrán pilóták mindegyike szovjet MiG-vadászgépeken szerzett tapasztalatot. A teljes képzés várhatóan 6 hónapos lesz, ami a pár hetes kiképzést kapó gyalogsággal szemben lényegesen hosszabb, habár Hollandiában egy F-16-os pilóta kiképzési ideje legalább 2 és fél év.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!