2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar ráadás 22:30

Külföld

Romániában újabb áradástól tartanak

Újabb áradástól tartanak Romániában a két hete bekövetkezett árvíz által sújtott térségben, ezért vasárnap elrendelték 23 moldvai településen több mint ezer ember evakuálását megelőző jelleggel.

  • Romániában újabb áradástól tartanak

Az országos vízügyi intézet három Galac megyei folyóra harmadfokú (vörös) riasztást adott ki, amely vasárnap éjféltől lép életbe, Havasalföld és Moldva összes többi hegy- és dombvidéki folyóján pedig másodfokú a készültség.

Az újabb árvízveszélyt a balkáni térségen végigsöprő, délnyugatról érkező újabb csapadékhullám okozza, amely vasárnap érte el Romániát. A meteorológiai intézet vasárnapra az ország csaknem egészére heves esőzésre és erős széllökésekre figyelmeztető elsőfokú (sárga) riasztást adott ki, Havasalföld nagy részére pedig (Bukarestet is beleértve) másodfokú (narancssárga) riasztást, ezekben a térségekben ugyanis a csapadék mennyisége elérheti az 50-70 litert négyzetméterenként.

Éjféltől a zivatarzóna átvonul az ország keleti részébe, hétfőtől már Moldvában lép életbe narancssárga figyelmeztetés, Galac megyére - ahol két hete a legnagyobb károkat okozta és hét emberéletet is követelt az áradás - harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ott négyzetméterenként akár 100 litert is elérheti a csapadék mennyisége.

A hatóságok csaknem száz Galac megyei iskolában tanítási szünetet rendeltek el hétfőre, Pechea településen pedig menekülttábort alakítottak ki, ahol száz konténerlakást bocsátottak az árvíz elől menekülni kényszerülő lakosság rendelkezésére.

Az országot várhatóan kedden éri el a Dunán levonuló árhullám is. A Vaskapu feletti szakaszon vasárnap a vízhozam már meghaladta a 7000 köbmétert másodpercenként, ami csaknem duplája a sokéves (3800 köbméteres) átlagnak. Mircea Fechet román környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint azonban a vízhozam a tetőzéskor sem fogja elérni a 10 ezer köbmétert másodpercenként, ennek kezelése pedig nem jelent gondot a Vaskapu vízi erőmű vízlépcsőrendszere számára.

Fotó: Az 53 éves Maria iszapot hord ki a házából a kelet-romániai Galac közelében fekvő faluban, Pecheában 2024. szeptember 16-án. A Boris ciklonnal érkezett heves esőzések előidézte áradásokban öt ember életét vesztette Galac megyében, több száz embert ki kellett költöztetni otthonából. MTI/EPA/Robert Ghement

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kormányra kerülhet Orbánék szövetségese

Kormányra kerülhet Orbánék szövetségese

Az Osztrák Szabadságpárt nyerhette az ausztriai választásokat. Az FPÖ a szavazatok 28 százalékát gyűjthette be, ami több mint 11 százalékos erősödést jelent a korábbi választásokhoz képest.
Jemeni célpontokat támadott Izrael

Jemeni célpontokat támadott Izrael

Izrael légicsapást mért az Irán támogatását élvező húszi felkelők kezén lévő jemeni Hodeida kikötőjére vasárnap - közölte az izraeli hadsereg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!