2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Román védelmi miniszter: ma is erőszakos cselekményekre lehet számítani

Kitartanak a bukaresti tiltakozók, újra több tízezren demonstrálnak a Győzelem terén. A tüntetők békések, a rendőrök a demonstráció helyét kordonokkal vették körbe, az odavezető nagyobb sugárutak forgalmát korlátozták. A transzparenseken a többi közt azt üzenik a tiltakozók, hogy nem lehet megfélemlíteni őket.

  • Román védelmi miniszter: ma is erőszakos cselekményekre lehet számítani

A tüntetésen eddig rendbontás nem volt, a román védelmi miniszter azonban már délelőtt arra figyelmeztette a demonstrálókat, hogy ma is erőszakos eseményekre lehet számítani. A politikus Facebook oldalán tette közzé felhívását, hogy a békés tüntetők határolódjanak el a rendbontóktól. Szerinte egyébként a bukaresti csendőrség pénteken este a törvényeknek megfelelően tette a dolgát a rend helyreállítása érdekében.

Hasonló véleményt hangoztatott délelőtti sajtótájékoztatóján a bukaresti csendőrség vezetője is, a román sajtó azonban számos rendőri brutalitásról tanúskodó felvételt mutatott be. A külföldön dolgozó románok tegnap esti százezres tüntetését könnygázgránátokkal és vízágyúval oszlatták szét, az egyenruhások nem kímélték az újságírókat sem. Az összecsapásokban több mint 450-en sérültek meg.

 „A gyerek mindjárt sírni kezd, nem fogunk sehova elfutni” - magyarázta pénteken délután a tolókocsis gyerekével a tüntetésre érkező asszony az egyenruhásoknak. A családot csendőrök vették körbe - pedig semmit nem követtek el, csupán igazoltatták őket.

Egyes becslések szerint több mint 100 ezren vonultak Bukarestben a Győzelem terére pénteken - sokan külföldön dolgozó, nyári szabadságukra hazatérő románok. Előrehozott választásokat követeltek és a korrupt tisztségviselőket védő törvényalkotás leállítását követelték.

„Abban az országban akarok élni, ahol születtem. Romániában!” - ez volt olvasható egy transzparensen. Egy másik nő az „Ellenállok” szóval a fején tiltakozott a korrupció ellen. A résztvevők szerint a román szociáldemokrata kormányfő miatt szegényedett el az ország.

A tömegbe azonban rendbontók vegyültek, akik később megpróbálták áttörni a hivatali épületeket védő kordont. A dulakodásból összecsapás lett, az egyenruhások többeket kiemeltek a tömegből, majd vízágyút és könnygázt is bevetettek a feldühödött demonstrálók oszlatására.  A brutális rendőri fellépésben több mint 450-en sérültek meg. Az egyenruhások nem kímélték az újságírókat sem - amiről az osztrák állami televízió tudósítója számolt be a Hír TV-nek.

„A rendőrök és a huligánok között álltunk. A rendőrök megpróbáltak rátámadni a huligánokra, és minket is megtámadtak. Oldalra húzódtunk, az egyik rendőr, aki elment mellettünk, megpróbált megütni egy pajzzsal. Hiába látszott, hogy újságírók vagyunk, ők minden ott lévőt huligánként kezeltek; az operatőröm megpróbált elmenekülni, és 3-4 rendőr üldözte, egy kis mellékutcába kergették, és elkezdték gumibottal ütlegelni” – mondta Ernst Gelegs, az ORF tudósítója.

Az osztrák újságírók bántalmazása miatt válaszokat és vizsgálatot követel az osztrák kancellár a román kormánytól. Sebastian Kurz közösségi oldalán arra emlékeztette a bukaresti kabinetet, hogy a sajtó- és szólásszabadság az európai unió alapértékének számít, amelyeket minden körülmények között védeni kell.

A román államfő már éjszaka elítélte a csendőrök brutalitását és vizsgálatot követelt, a kormánypárt elnöke viszont éppen emiatt azzal vádolta meg mind Klaus Iohannist, mind az ellenzéket, hogy ők ösztönzik az erőszakos tüntetőket.

A külföldön dolgozó románok szavazata egyébként sokat ér a román politikában,  Iohannis 4 éve nekik köszönhette államfővé választását.  Becslések szerint minden 5. munkaképes román más uniós államban dolgozik, ez több mint 3 és félmillió embert jelent, ami súlyos munkaerő-hiányt okoz ugyan Romániában, de a hazaküldött fizetések a gazdaság növekedését segítik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!