2020. május 24.,
vasárnap, Eszter, Eliza napja

Róma a migránsok befogadását követeli az uniós tagállamoktól

Hír TV

2019. szeptember 15., vasárnap 10:19

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén tette partra utasait az Ocean Viking civil hajó. A 82 bevándorló közül Olaszország, Németország és Franciaország 24-24-24-et, Portugália 8-at, Luxemburg pedig 2-t fogad be. Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt vezette olasz kormány meg akarja nyitni a Matteo Salvini által lezárt kikötőket az NGO hajók előtt és azt szorgalmazza, hogy minden tagállam, köztük Magyarország is fogadjon be migránsokat.

Mentősök és rendőrök fogadták Lampedusán az Ocean Viking fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlókat. Az utóbbi másfél évben ez az első alkalom, hogy a római kormány engedélyt adott civil hajóval érkező migránsok partra szállására. Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga csaknem egy hónappal ezelőtt felbomlott koalíciós kormánya ugyanis lezárta az olasz kikötőket.

Most azért kapott zöld utat az Ocean Viking, mert titokban született egy nem hivatalos francia-német-olasz elvi megállapodás, melynek értelmében ha Olaszország beengedi a migránsokat akkor azokat szét osztják az összes tagállam, köztük Magyarország között is.

Az Ocean Viking által kimentett 82 migránsból Olaszország, Németország és Franciaország 24-24-et, Portugália 8-at, Luxembrug pedig 2-t fogad be.

Az érkezett menekültek közül tehát Róma jóval többet vesz át a korábban vállaltnál.

A korábbi belügyminiszter szerint az olasz kormányfő azzal, hogy beengedte az NGO hajót, megadta magát az Uniónak. A bevándorlásellenes Matteo Salvini úgy látja, Giuseppe Conte menekülttáborrá változtatja Olaszországot. A jelenleg legnépszerűbb párt elnöke világossá tette: az Itáliában maradó migránsokat a Liga polgármesterei nem fogadják be.

Lampedusa vezetőjének sem tetszik, hogy a szigetre vitték az illegális bevándorlókat. Totò Martello inkább Szicíliába irányítaná a migránscsoportot. A politikus felszólította Rómát, hogy ne nézze őket ostobának - a sziget nem lehet örökös migrációs megoldás.

Az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt vezette kormány változtatni akar Matteo Salvini eddigi menekült politikáján.

Közben a német belügyminiszter támogatásáról biztosította az olaszokat. Horst Seehofer közölte: Berlin készen áll arra, hogy tehermentesítse a római kormányt, és átvegyen minden negyedik Olaszországba érkező menedékkérőt. Seehofer mostani nyilatkozta pálfordulásnak számít. Korábban ugyanis még korlátozni akarta a Németországba érkező menedékkérők számát és elutasította Angela Merkel befogadó menekült politikáját.

Németországban már a lakosság több mint negyede migrációs hátterű.

 

Hír TV