2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Róháni: Bolton távozását követően Washingtonnak el kell határolódnia a háborús uszítóktól

Irán szerint Washingtonnak el kell határolódnia a háborús uszítóktól, miután Donald Trump amerikai elnök kérésére lemondott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

  • Róháni: Bolton távozását követően Washingtonnak el kell határolódnia a háborús uszítóktól

"Amerikának meg kell értenie, hogy el kell határolódnia a háborús uszítóktól" - jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök, akit a Tasznim félhivatalos hírügynökség idézett. Róháni, aki név szerint nem említette Boltont, arról is beszélt, hogy "Irán ellenállási politikája nem fog változni, míg az ellensége (az Egyesült Államok) nyomást gyakorol rá".

Elemzők szerint Boltonnal az Iránnal szembeni keménykezű politika erőteljes szószólója távozik a Trump-adminisztrációból, megnyitva a tárgyalások lehetőségét több mint egyévnyi fokozódó feszültség nyomán Washington és Teherán között.

Bolton keddi lemondását követően nem sokkal Mike Pompeo külügyminiszter sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Trump akár előfeltételek nélkül is kész találkozni Haszán Róháni iráni elnökkel az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán New Yorkban. A tájékoztató után a pénzügyminisztérium nyilvánosságra is hozta, hogy az amerikai kormányzat szankciókat foganatosított 15 olyan jogi és természetes személy ellen, aki, illetve amely kapcsolatban áll a gázai palesztin Hamász iszlamista szervezettel és az iráni Forradalmi Gárdával. Irán eddig elutasította a tárgyalásokat, hacsak Washington fel nem oldja a vele szemben elrendelt büntetőintézkedéseket.

"Miközben a világ felszabadultan fellélegezhetett a B-csapat fehér házi csatlósának menesztése nyomán, Washington a gazdasági terrorizmus (szankciók) újabb eszkalációját jelentette be" - írta Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter szerdai Twitter-üzenetében. "A háború szomjazásának és a maximális nyomásgyakorlásnak a legfőbb háborús uszítóval (Boltonnal) együtt kell távoznia" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Zaríf már többször utalta arra, hogy az úgynevezett B-csapat, soraiban a keményvonalas John Boltonnal és a konzervatív Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel konfliktusba kergetheti Trumpot Iránnal.

Madzsid Tahtravandzsi iráni ENSZ-nagykövet szerint Bolton távozása mit sem változtatott a maximális nyomásgyakorlás amerikai politikáján.

"Bolton távozása Donald Trump elnök adminisztrációjából nem fogja arra késztetni Iránt, hogy tárgyalóasztalhoz üljön" - jelentette ki a diplomata, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.

Teherán korábban közölte, hogy fokozatosan csökkenteni fogja a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!