2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Róháni: A bizalom helyreállítása előfeltétele bármiféle találkozónak Trumppal

Bármiféle találkozónak Donald Trumppal az lenne az előfeltétele, hogy az amerikai elnök "visszaállítsa a bizalmat" Washington és Teherán között - szögezte le Haszan Róháni iráni elnök kedden a Fox News amerikai tévécsatornának adott interjújában.

  • Róháni: A bizalom helyreállítása előfeltétele bármiféle találkozónak Trumppal

Egy találkozó létrejötte előtt meg kell teremteni a "közös bizalmat" - hangsúlyozta Róháni, aki szerint ezt a bizalmat maga Trump ásta alá azzal, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett a 2015-ben Iránnal aláírt atomalkuból, és visszavezette a Teheránnal szembeni korábbi szankciókat. "Ha az amerikai kormány párbeszédet akar folytatni, annak meg kell teremteni a szükséges feltételeit" - mondta az interjúalany.

Az újságírónak arra a kérdésére, miszerint elképzelhető-e egy  többé-kevésbé váratlan találkozás a két elnök között New Yorkban az ENSZ folyosóin, Róháni azt felelte: "Ugyan miért? Ha nagy célokat akarunk elérni népeink számára, az ilyen találkozót elő kell készíteni, a tárgyalásokat e célokra alapozva kell folytatni".

Donald Trump sem mutatott hajlandóságot az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán arra, hogy ezen a helyszínen négyszemközt tanácskozzék iráni partnerével. Keddi felszólalásából az tűnt ki, hogy szerinte Iránnak kellene megtennie a megfelelő lépéseket, az amerikai szankciókat pedig Washington mindaddig nem fogja feloldani, amíg a "fenyegető iráni magatartás folytatódik".

Emmanuel Macron francia elnöknek a két fél közös tárgyalóasztalhoz ültetésére irányuló diplomáciai erőfeszítései kedd estig nem jártak sikerrel. Arra buzdította a két országot, hogy gyűrjék le kételyeiket, és merítsenek bátorságot a béke építéséhez. "A Szaúd-Arábia elleni támadások megváltoztatták a helyzetet. A kockázat mára az, hogy fellángolhat (a konfliktus) a rossz számítások vagy az aránytalan válaszok hatására" - figyelmeztetett Macron.

Bár a nap folyamán Haszan Róháni iráni elnök a sajtónak arról beszélt, hogy Teherán hajlandó volna a 2015-ös többhatalmi atomalku kisebb módosításait, kiegészítéseit megvitatni az amerikai szankciók feloldásáért cserébe, a személyes találkozás elengedhetetlenségéről akkor sem hagyta meggyőzni magát, amikor Macronnal tárgyalt. A francia elnök azt hangsúlyozta Róháninak: "soha vissza nem térő alkalom", hogy New Yorkban találkozzék az amerikai elnökkel. A megbeszéléseken részt vett Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki egyetértését fejezte ki ezzel a véleménnyel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tízmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a HungaroMet Zrt.

Tízmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a HungaroMet Zrt.

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!