2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Robert Fico megszólalt az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Ukrajna megérdemli az európai perspektívát, de úgy véli: az Európai Tanácsnak az Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának megkezdéséről csütörtökön hozott döntése csak egy politikai gesztus, amelyet ráadásul túlértékelnek. A politikus erről a kétnapos uniós csúcs befejezését követően beszélt pénteken Brüsszelben a TASR szlovák hírügynökségnek.

  • Robert Fico megszólalt az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről

"Eltakarjuk a szemünket, hogy ne lássuk az ukrajnai jelenségeket, mégis azt mondom, az ország megérdemli az európai perspektívát. Mindazonáltal ez a politikai gesztus túlértékelt. Gondolom, senki sem hiszi, hogy ezzel megváltoznak a viszonyok a harctéren" - idézte a TASR Robert Ficót, aki az ukrajnai háborúra célzott.

A szlovák miniszterelnök bírálta, hogy előzetes elemzés nélkül történt meg a döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával és Moldovával. "Egy kicsit zavar ez az Ukrajnával kapcsolatos megszállottság, ezt el is mondtam a felszólalásomban, és azt is, hogy inkább a saját problémáinkra kellene ilyen megszállott módon megoldást keresni" - fogalmazott Robert Fico.

"Nem volt megállapodás, mert volt egy másik vélemény, amit tiszteletben kell tartanunk"

– mondta, utalva a magyar miniszterelnök vétójára. Elutasította a hosszú távú költségvetés felülvizsgálatát, többek között azért, mert az a gazdaságélénkítési tervhez nyújtott több milliárd eurós kölcsönök kamataival foglalkozott. Magyarország gazdaságélénkítési tervének kifizetéseit felfüggesztették, mivel az EU attól tart, hogy ezeket a forrásokat hűtlenül kezelik. Orbán Viktor leszögezte: a költségvetés felülvizsgálatával Magyarország a hitelek kamatainak egy részét olyan forrásokra fizetné, amelyeket egyáltalán nem vesz igénybe."

Fico szerint

kérdéses, hogy miért kellene nagy összegeket adni Ukrajnának, és csak ötmilliárdot olyan kérdések kezelésére, mint a migráció és más belső uniós programok.

A szlovák miniszterelnök azzal kapcsolatban is nemtetszésének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina esetében a csúcson nem született olyan döntés, mint Ukrajna vagy Moldova tekintetében. Kijelentette: Bosznia-Hercegovina "nincs jó úton", és ahelyett, hogy az Európai Tanács hasonló perspektívát kínált volna neki, mint Ukrajnának, csak megismételték, hogy egyszer majd meghívást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!