2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Robbantottak egy kairói kopt keresztény templomnál

Hír TV

2019. január 6., vasárnap 12:54, frissítve: vasárnap 15:43

Bomba robbant egy kairói kopt keresztény templomnál. Az egyik rendőr épp hatástalanítani próbálta a szerkezetet, amikor az működésbe lépett. A támadást egyelőre senki sem vállalta magára. A merényletet az ortodox karácsony elé időzítették.

Rendőrségi kordon a Kairó külvárosában lévő kopt keresztény templom bejáratánál. Nem sokkal azután, hogy a szentély közelében egy tetőn talált táskában lévő bomba a hatástalanítást végző rendőr kezében felrobbant. A tűzszerész azonnal életét vesztette. Egyelőre egyik iszlamista csoport sem vállalata magára a támadást. A merénylettel feltehetően az ortodox karácsony ünnepét akarták megzavarni.

A kopt keresztényeket az elmúlt években többször is megtámadták terrorista csoportok. Legutóbb tavaly novemberben támadtak zarándokokat szállító buszra Iszlám Állam tagjai, akik 7 hívőt megöltek, 19-et megsebesítettek. A hasonló akciók megakadályozása miatt valamennyi kopt templomot szigorúbban őrzik. 300 ezer rendőrt mozgósítottak.

„Látjuk, hogy karácsonyra megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Nemcsak ebben a templomban, hanem a környék összes templománál” – Magdy Maurice, kopt keresztény hívő.

Az ortodoxok a nyugati keresztény világgal ellentétben két héttel később ünneplik karácsonyt.

„A keleti naptár szerint január 7-én van Jézus születésnapja, az ortodox keresztények karácsonya” – nyilatkozta egy másik kopt keresztény hívő, Jacqueline Adel.

Egyiptom lakosságának 10 százaléka keresztény, számukat 15 és 18 millió közé teszik. Az idei ünnepet várhatóan az teszi emlékezetessé, hogy az ország elnöke avatja fel Kairó mellett a régió legnagyobb ortodox katedrálisát.