2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Robbanás rázta meg Venezuelát

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 14:29, frissítve: csütörtök 19:29

Felrobbant több olajtartály Venezuelában, az állami társaság egyik tárolójában. Az ország olajipari minisztere szerint szabotázs történt, aminek Juan Guaido ellenzéki vezető áll a hátterében. A miniszter szerint csökkenni fog az olajkitermelés, ami újabb megszorításokkal jár majd. Venezuela kizárólag az olajexportból jut jövedelemhez, de az országban így is szünetel az áramellátás, a fővárosban pedig ivóvíz sincs a háztartásokban.

Egy utcai vízcsapnál állnak sorba az emberek Vargas városban, Venezuelában. Sokan már egy hónapja nélkülözik az ivóvizet otthonukban, és naponta órákat állnak sorban.

Minden nap jövök, van úgy, hogy hajnal 3-kor vagy 4-kor már itt vagyok, mert 5-kor már hatalmas a sor és még akkor is várni kell, mert a csapot csak 8 órakor nyitják – panaszkodik egy nő, Josefina Batista a sorban.

A fővárosban sem jobb a helyzet. Az emberek csak ott tudnak a Guaire folyóból vizet merni ahol az a szennyvízcsatornába ömlik, a város más részein ugyanis betonnal fedték le a folyót. Hiába a figyelmeztetés, hogy aki ebből a vízből fogyaszt, az súlyos fertőzéseket kockáztat.

A vízhiány az áramhiány következménye, árammal működnek ugyanis az ötmilliós metropoliszt ellátó vízpumpák.

Az ellenzék a hozzá nem értő és korrupt kormányt hibáztatja azért, hogy már egy hete nincs áram az ország nagy részében. Nicolas Maduro elnök azonban amerikai szabotázsról beszélt. Venezuela számára eddig Kína ajánlott fel mérnököket és technikai segítséget és szakembereket az áramellátás helyreállítására.

A hírek szerint a caracasi kórházakat már nem tudják sokáig generátorral ellátni, így a betegek élete veszélybe került, Főleg az idősek és gyermekek, különösképpen az inkubátorban kezelt koraszülöttek élete került veszélybe.

A kormány élelmiszercsomagokat oszt a nélkülöző lakosságnak, de sokak türelme elfogyott. Az emberek boltokat támadnak meg és a fosztogatások állandósultak.