2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Rishi Sunak kormányfő bevezetné a sorkatonai szolgálatot Angliában + videó

Az Egyesült Királyságban teljes sebességre kapcsolt a választási kampány. A pártvezetők országjáró körútra indultak, és sorra jelennek meg a pártok választási ígéretei. Rishi Sunak miniszterelnök elsőként a sorkatonai szolgálat visszaállítását jelentette be, míg az ellenzéki Munkáspárt azzal kampányol, hogy csakis biztosan finanszírozható ígéreteket fognak tenni. A részletekről Heckenast László számolt be Londonból.

  • Rishi Sunak kormányfő bevezetné a sorkatonai szolgálatot Angliában + videó

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának híre láthatóan meglepetésként érte a konzervatív politikusokat, mert a részletekről több egymásnak ellentmondó nyilatkozat is elhangzott. Pedig a bejelentés nem előzmények nélküli.

Az év elején a hadsereg parancsnoka utalt arra, hogy ki kellene képezni egy olyan polgári sereget, amely egy háború esetén részt tudna venni a harcokban. A parancsnok fő indoka akkor az orosz fenyegetettség, illetve más európai országok példája volt.

Érdekes módon Rishi Sunak most meg sem említette a kötelező szolgálat védelmi aspektusát, hanem a társadalmi kohézióban és a fiatalok életre való felkészítésben betöltött szerepét hangsúlyozta. A minden 18 éves számára kötelező katonai szolgálat egyébként kiváltható lenne a helyi közösségben végzett önkéntes munkával is.

Arról, hogy hogyan szankcionálnák a részvételt megtagadókat egyelőre nem mondtak el részleteket, mint ahogyan arról sem, hogy miből finanszíroznák a program két és fél milliárd fontra becsült költségét.

Az viszont már most látszik, hogy nem egyik napról a másikra állítanák vissza az 1960-ban megszüntetett sorkatonai szolgálatot: jövőre csak egy kísérleti program indulna, és az új parlamenti ciklus végére születne meg az erről szóló általános törvény. Persze csak akkor, ha a konzervatívok győznek a július 4-i választáson – amire az előrejelzések szerint kicsi az esély.

A hét elején a nyílt levelükben 120 üzleti vezető is a Munkáspárt mellett tette le a voksát, mondván, hogy bennük látják a stabilitás és a gazdasági fellendülés zálogát. A korábban túlköltekezésre hajlamos párt vezetői most nem győzik hangsúlyozni, hogy csak olyan választási ígéreteket tesznek, amelyek finanszírozására megvannak a források is.

Ezért azután lecsapnak minden olyan konzervatív ígéretre is, amelynél ez a feltétel nem teljesül. Ilyen a sorkatonai szolgálat visszaállítása és egy másik, a nyugdíjasok számára nyújtandó adókedvezmény is, amelyek együtt öt milliárd fontos kiadást jelentenének.

A közvélemény-kutatási adatok szerint azonban biztosan nem ez az 5 milliárd font az, ami miatt a konzervatívoknak a legjobban fájna a fejük.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!