2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Rendkívüli ülés az iráni urándúsítás ügyében

Rendkívüli ülést kezdett szerda délután Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzótanácsa amiatt, hogy Irán hétfő óta az engedélyezettnél magasabb szintre dúsítja uránkészletét.

  • Rendkívüli ülés az iráni urándúsítás ügyében

Az Egyesült Államok szerint az 2015-ös atomalkuban vállalt kötelezettségek megszegésével Irán "zsarolja" a nemzetközi közösséget.

A 35 tagú testületet Amano Jukija, az ügynökség főigazgatója tájékoztatja a legújabb fejleményekről. Az IAEA helyszíni ellenőrei megállapították, hogy Irán mind az urán dúsítási foka, mind a tömege tekintetében átlépte a határokat. Az urániumot 3,67 százalékos helyett 4,5 százalékra dúsítja, és túllépte a dúsított uránra vonatkozó 300 kilogrammos mennyiséget is.

Az ügynökségnél akkreditált amerikai nagykövet szerint "Iránnak nincs hihető indoka nukleáris programjának felgyorsítására, és ezt nem lehet másként értelmezni, mint zsarolási kísérletet".

Washington óriási nyomást gyakorol Teheránra amióta tavaly kilépett a 2015-ös megállapodásból, és különféle szankciókkal, főként az olajexport megakadályozásával igyekszik megfojtani az Iráni gazdaságot. A szerződésben maradáshoz Irán azt követeli partnereitől, elsősorban az európai országoktól, hogy hozzanak hatékony erőfeszítéseket az amerikai embargó kivédésére.

"Az Egyesült Államok fekete humorát jelzi, hogy tanácskozást hívott össze egy megállapodásról, amelyből ő maga kilépett" - mondta egy interjúban az iráni külügyminiszter, aki azt is kijelentette, hogy örül az ülésnek, mert az jó alkalom arra, hogy elmagyarázhassa az álláspontját.

A rendkívüli ülésen a német hírügynökség szerint nem várható fontos döntés.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!