2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a franciák a párizsi olimpiára + videó

Egyre nagyobb problémát okoz Nyugat-Európában a tömeges bevándorlás, és a vele összefüggő iszlamista terror. Különösen Franciaországban, ahol a párizsi olimpia közeledtével kiderült, már nem tudják önállóan szavatolni a biztonságot. Már több mint 40 országtól kértek segítséget.

  • Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a franciák a párizsi olimpiára + videó

Napokkal a támadás után is zavart, sokkos állapotban van az a 14 éves francia iskolás lány, akit muszlim iskolatársai kis híján agyonvertek. Egyetlen bűne az volt, hogy a támadói szerint az iszlámot sértő ruházatot viselt. Úgy megverték, hogy mesterséges orvosi kómában kellett tartani.

Hasonló jelenetek egyre gyakrabban fordulnak Franciaországban, ahol már a hatóságok is egyre nehezebben tudják kezelni az úgynevezett párhuzamos társadalmak problémáját.

A legnagyobb gondot a terrorveszély jelenti. A 2015-ben indult bevándorlási hullám példátlan terrort hozott magával Nyugat-Európába, kiváltképpen Franciaországba. Ott szinte minden évben történik valamilyen iszlamista merénylet.

A moszkvai terrortámadás után a kormány ismét a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget az országban. Az egész húsvéti ünnepeket gépfegyveres katonák és rendőrök társaságában töltötték a franciák. A párizsi nyári olimpia közeledtével még jobban ügyelnek a biztonságra.

A játékok szervezői előtt álló egyik legnagyobb kihívás a megnyitó ünnepség védelme lesz, amelyet szabadtéren tartanak.

Az ilyen típusú rendezvények vonzzák a modern terroristákat, ugyanis az új típusú terrorizmus az minél látványosabb, minél véresebb terrortámadást akar elkövetni, aminek minél nagyobb a médiaértéke – mondta Somkuti Bálint, az MCC geopolitikai műhelyének kutatója a Napi Aktuális című műsorunkban.

A francia elnök igyekszik mindent elkövetni a biztonságért. A kezdeti 600 ezer résztvevőt már a felére csökkentették, több szigorítást is bevezettek.

Vállalnunk kell a felelősséget ezért a megnyitóünnepségért, akkor is, ha Franciaországot sajnos már évek óta terrorizmus fenyegeti. Mi készen állunk

– nyilatkozta Emmanuel Macron.

A francia belügyminiszter elismerte, a párizsi olimpiára nézve a legkomolyabb veszélyforrást a radikális iszlamisták jelentik. Több mint 45 ezer rendőrt, mesterlövészt mozgósítanak és a Párizs környéki légteret is lezárják a játékok idejére.

Franciaország azonban nem tud egyedül megbirkózni ezzel. A kormány több mint 40 országtól kért segítséget, hogy szavatolhassa a játékok biztonságát. Rendőröket, katonákat, kutyákat, eszközöket szeretnének. Lengyelország már be is jelentette, hogy fegyveres erőket, Németország pedig rendőröket küld Franciaországba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!