2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Lúdas Matyi

Következik:

Híradó 15:15

Külföld

Rendkívüli állapot az Egyesült Államokban

Aláírja Donald Trump a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt, de rendkívüli állapotot hirdet, hogy felépíthesse a mexikói határra tervezett falat. Ezt a Fehér Ház szóvivője jelentette be. Nem sokkal ezután a Kongresszus megszavazta a költségvetési törvényt, ami megakadályozza az újabb részleges kormányzati leállást.

  • Rendkívüli állapot az Egyesült Államokban

A politikai taposóaknákat keressük majd a szövegben, mert lehetnek benne, történt már ilyen korábban is– így várta még szerdán Donald Trump a Kongresszus kétpárti, kompromisszumos törvényjavaslatát, ami megakadályozza az újabb részleges kormányzati leállást. Korábban rekordot jelentő 35 napra leállt a szövetségi intézmények egy része, december végétől január végéig.

Az amerikai elnök akkor azért nem volt hajlandó aláírni a költségvetési forrásokat biztosító törvényt, mert abban nem szerepelt az általa a mexikói határfal építésére követelt 5,7 milliárd dollár. Ez most sincs benne a jogszabályban, amibe végül egy kisebb összeg került, 1,375 milliárd a határbiztonság erősítésére - Trump mégis aláírja a törvényt, a Fehér Ház előzetes közlése szerint.

Én nem ilyen törvényt írtam volna, és talán az itt tartózkodó kollégáim sem ilyet írtak volna. De végre találtunk egy kompromisszumot, amit a Kongresszus el tud fogadni, és az Elnök úr jelezte, hogy aláírja a jogszabályt. Ez nem vereség az elnöknek, hanem győzelem a védelmi minisztériumnak, és jelentős lépés a helyes irányba a határbiztonság érdekében– mondta John Rutherford floridai republikánus képviselő.

A fehér házi közleményből viszont az is kiderült, hogy miután az elnök aláírja a törvényt, rendkívüli állapotot hirdet az Egyesült Államokban, a mexikói határon kialakult migrációs helyzetre hivatkozva, hogy a Kongresszust megkerülve építhesse meg a falat - a hadseregre szánt források átcsoportosításával.

A Demokrata Párt szerint ez törvénytelen és a hatalommal való súlyos visszaélés lenne.

Mindannyiunknak tiszteletben kell tartani az alkotmányt, különösen az első cikkelyt, a hatalmi ágak szétválasztásáról. Nem fogjuk hagyni, hogy megkerüljék az Egyesült Államok Kongresszusát– mondta a Képviselőház Demokrata elnöke, Nancy Pelosi. 

A republikánusok egy része pedig attól tart, hogy ez a lépés veszélyes precedenst teremthet, és a jövőben majd a demokrata elnökök Trumpra hivatkozva, ugyanígy hagyják majd figyelmen kívül a Kongresszus akaratát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!