2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A közvetítő 03:00

Külföld

Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Egy hónapja tart a rémálom, nem csak a tanároknak, az egész iskola minden napja ekörül forog – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola egyik tanára annak kapcsán, hogy az új tanév már az ukránosítás légkörében zajlik.

  • Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

A tanári kar folyamatosan küzd az újonnan kinevezett ukrán iskolavezetéssel, akik a kárpátaljai magyar intézmény halálos ítéletét hivatottak végrehajtani, mégpedig a magyarellenes városvezetés utasítására.

Végigzongoráznák az ukránosítás forgatókönyvét

Ők nem a maguk urai, a városvezetés utasításait hajtják végre, egyszerűen végig akarják zongorázni azt a forgatókönyvet, amit kapnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Popovics Pál, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola informatika tanára a magyar oktatási intézmény új vezetőiről. Ahogyan a lap is megírta, a kárpátaljai iskola élére a tanév kezdetén ukrán igazgatót és igazgatóhelyetteseket neveztek ki – miközben a peres ügy még javában zajlik az iskola előző, magyar vezetőjének a váratlan leváltásáról.

Lényegében azt mondták el, amit nem szerettünk volna hallani, hogy nekik az iskolánk ukránosítása a tervük, hiszen ez itt Ukrajna, és az államnyelven kell beszélni, az ukrán törvényeket kell betartani – ismertette Popovics Pál az új vezetés nem titkolt célját. A pedagógus elmondása szerint a terveknél az ukrán oktatási törvényre hivatkoznak, amely szerint nincsenek nemzetiségi iskolák, minden iskola ukrán, és jövőre is már minden tantárgyat, legalábbis a tantárgyak zömét ukránul kell tanítani.

Az ukrán parlament 2017-ben hozta meg a törvénytervezetet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását. A javaslat szerint a diákoknak ötödik osztályban a tantárgyak húsz százalékát, majd fokozatosan minden évfolyamon ezt az arányt növelve tizedik osztályban már a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell tanulniuk. A tervezet erről szóló 7. cikkelye eredetileg már 2023-ban lépett volna hatályba, ám a nyelvhasználat körüli vita hatására annyi változtatást jóváhagyott Kijev, hogy egy évvel, 2024. szeptember elsejéig elhalasztják az ukrán nyelvre történő átállást. 

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!