2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Csörte 20:20

Külföld

Rejtély: hol végezték ki Tóásó társát?

Nem lövöldözésben halt meg, hanem később végezték ki azt az ír férfit, aki Tóásó Előd társa volt a négy évvel ezelőtti kommandós akció során Bolíviában. Ezt Tóásó Előd állította az úgynevezett terroristaügyben folyó perben. Az erdélyi származású férfi szerint a 2009. április 16-án történt eseményekről eddig hamis információkat közölt a bolíviai kormány. Az erdélyi magyar férfi azért most állhatott elő ezzel az információval, mert így lehet a legnagyobb esélye a túlélésre.

Katonák szállítják el egy teherautón a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer holttestét a bolíviai Santa Cruzban, 2009 áprilisában.

A kormány verziója szerint a három férfit a helyi Las Americas szállodában lőtték agyon kommandósok egy rajtaütés során.

A héten azonban Tóásó Előd, a csoport egyik életben hagyott tagja meglepő információval állt elő bírósági meghallgatáson: szerinte az ír férfit a kommandósok később végezték ki a helyi repülőtéren. „A repülőtéren is láttam őt, ahogy egy fal előtt térdeltünk, hátrakötözött kézzel egyik oldalamon ő volt, a másikon Mario Tadic. Amikor engem felvittek a repülőre, lövéseket hallottam” – vallotta pénteken a bolíviai bíróság előtt Tóásó.


Lukács Csaba újságíró, aki rendszeres kapcsolatban áll a Bolíviában raboskodó magyar férfival, úgy véli: Tóásó azért most állt elő az információval, mert így van a legnagyobb esélye a túlélésre. „Tóásó Előd a börtönlátogatások során nekem mondta ezt az információt, tehát erről elég sokan tudnak, de ezt a hatóságoknak addig nem akarta elmondani, mert attól tartott, hogy ha ez kiderül, akkor őt lelövik. Egyetlen esélye van, hogy ha olyan nyilvánosságot kap a mondanivalója, ami után kínos lesz a kormánynak, ha baleset éri a börtönben. Van egy hús-vér szemtanú, aki a kormány állításait meg tudja cáfolni, most kérdés, hogy a kormány ezt a szemtanút életben hagyja-e” – mondta a Magyar Nemzet főmunkatársa. Lukács Csaba szerint Tóásó taktikája beválni látszik, mivel pénteki vallomása hatalmas visszhangot kapott a sajtóban. A helyi ellenzék szerint például újra kell kezdeni a terrorizmussal és szeparatizmussal vádolt magyar férfi tárgyalását.

A bírósági meghallgatáson botrányosan rossz a fordítás: a kijelölt hatósági tolmács néha percekig lapoz a szótárban, és egyáltalán nincs tisztában a jogi kifejezésekkel.

Bár Lukács Csaba szerint Tóásónak tisztességes ítéletre nincs esélye, ha a nemzetközi szintre kerül az ügy, akkor a bolíviai bírósági döntést megsemmisítik, mivel a magyar férfinak nem biztosítottak rendes tolmácsot. Tóásó pere egy hét múlva folytatódhat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!