2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarország élőben

Következik:

Hírek 09:00

Külföld

Régi adósságát törleszti a román kabinet

Bocsánatot kért a román kormányfő a kommunista rezsim államosításának elszenvedőitől. Az örökösök és leszármazottaik sürgős kártérítésére az Európai Bizottság is felszólította Romániát. A bukaresti kormány gyorsított eljárásban és felelősségvállalással fogadta el a kártalanítási törvényt.

Európai nyomásra régi adósságát törleszti a román kabinet. Victor Ponta kormánya kártalanítja a kommunista rezsim államosításának elszenvedőit, miután az elmúlt években az Emberi Jogok Európai Bíróságát ellepték a kárpótlás leállása miatt indított perek. A román kabinet májusig kapott haladékot. A kormányfő korábban azt mondta: nem lehet egycsapásra rendezni a kérdést, mert a költségvetés összeroppanna a kárpótlási költség terhe alatt, ami 8 milliárd euróra tehető

„A kormány és a román állam nevében szeretnék bocsánatot kérni az államosítás elszenvedőitől, különösen az egyházaktól, elsősorban a görög katolikus egyháztól, amelyet talán a legnagyobb kár ért – fogalmazott Victor Ponta. – Egy jogállamnak keresnie kell a megoldást arra, hogy amennyire lehet, érvényesítse a magántulajdon alapvető jogát” – tette hozzá a román miniszterelnök.

A görög katolikusok megemlítése szakértők szerint jelentőséggel bír, mert számtalan ingatlanjuk, templomuk máig az erős befolyással bíró ortodox egyház tulajdonában van. A tervezet jelenlegi formája azonban nem tisztázza teljesen az egyházi ingatlanok helyzetét – hívta fel a figyelmet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

„Még szükség lesz egy módosításra, ezt megígérte a miniszterelnök, ugyanis az egyházakkal kapcsolatosan ott még néhány dolgot tisztázni kell – közölte Kelemen Hunor. – A magyar történelmi egyházakkal kapcsolatosan is javaslatunk lesz, amit egyébként most is benyújtottunk” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ javaslatára határidőkkel egészült ki a jogszabály. Az első években visszaadják a még állami tulajdonban lévő ingatlanokat. Négy év múlva pedig elkezdik a kifizetést azokban az esetekben, amikor már nem tudják természetben visszaszolgáltatni az elkobzott épületeket, földeket.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Célpont: Cápák és jutalékok

A Hír TV oknyomozó riportműsorának első részében Karácsony Gergely és körének botrányairól, az ingatlanmutyikról és a BKV buszbeszerzési tenderéről rántottuk le a leplet. A továbbiakban a koronavírus-járvány negyedik hullámát vettük górcső alá. Műsorvezető: Gáll Csongor.

Áldott adventet kíván Orbán Viktor

Áldott adventet kíván a miniszterelnök is Facebook oldalán. Orbán Viktor azt írja: idén is több százezer levelet kapott és a legkisebbek is írtak. Arra is válaszol a videóban, hogy el tudja-e intézni, hogy legyen hó karácsonykor? Azt mondta: megpróbálta, de eddig még nem sikerült.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!