2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Rákkeltő anyag került a folyóba

Kínában több millióan maradtak ivóvíz nélkül, mert az ország délkeleti részén rákkeltő kadmium került egy folyóba. Vegyipari gyárak tisztítás nélkül szabadultak meg a szennyvíztől. Hét cégvezetőt vettek eddig őrizetbe.

Napok óta majdnem négymillió ember van ivóvíz nélkül Kína délkeleti részén. Liu Csou városban egy hete mutattak ki kadmiumot a folyó vizében. A vietnami határ közelében lévő város egy ipari régió központja. Több veszélyes üzem, például akkumulátorgyár található a környéken. Ezekből került a rákkeltő anyag a folyókba.

Eredetileg az egészségügyi határérték ötszöröséről beszéltek, de azóta kiderült, hogy a kadmiumszint valójában 80-szorosa a megengedettnek. A hatóságok most alumínium-kloridot pumpálnak a folyóba, hogy a szennyezést semlegesítsék. Több vegyipari cég ellen nyomoznak, hét ember már őrizetben van.

„Különböző vegyi anyagokkal a folyóba került szennyezés 70-80 százalékát tudjuk semlegesíteni. Mivel az eset két folyó találkozásának a közelében történt, a szennyezés hamar felhígul” – reméli Xu Zhencheng, a környezetvédelmi miniszter helyettese.

A kadmium keringési és vesebetegséget, illetve csontritkulást okoz, de a tünetek sokszor csak hónapokkal később jelentkeznek. A hatóságok azt tanácsolják a környékbeli embereknek, hogy a következő hetekben csak palackozott vizet igyanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meg is született a feljelentés Osváth Zsolt botrányában

Meg is született a feljelentés Osváth Zsolt botrányában

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a kedd reggel megjelent hírek alapján, amelyek arról szóltak, hogy Osváth Zsolt, az ismert baloldali influenszer egy videón beismerte: többször is pornográf képeket kért egy kiskorú fiútól. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!