2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Rakétatámadást hajtott végre Izrael

  • Rakétatámadást hajtott végre Izrael

Izraeli harci repülők több rakétát kilőttek Damaszkusz környékére péntek este, a támadás során megsemmisült egy raktárépület a szíriai főváros repülőterénél – közölte a SANA szíriai állami hírügynökség.

A SANA jelentése szerint a szíriai légvédelmi rendszerek működésbe léptek, és a legtöbb rakétát megsemmisítették.

A szíriai állami média által a feltételezett izraeli támadásról közzétett felvételeken fényes csíkok láthatóak az éjszakai égbolton, ami a szíriaiak állítása szerint a damaszkuszi légteret védő légvédelmi rendszerek tüze.

Más, a világhálón közzétett felvételeken robbanások robaja hallatszik az éjszakában.

Legutóbb december végén hajtott végre támadást Izrael Damaszkusz környéki célpontok ellen. Az izraeli közszolgálati rádió külföldi értesülésekre hivatkozva akkor azt közölte, hogy az éjjeli támadás célpontja a szíriai kormánnyal szövetséges Irán egy repülőgépének szállítmánya volt. Az irániak rakéták precíziós célba juttatását szolgáló különleges GPS-rendszereket szállítottak volna a libanoni síita Hezbollah szervezetnek, s ennek a rakománynak a megsemmisítését célozta az izraeli akció. E támadás során is akcióba lendültek a szíriai légvédelmi ütegek, beszámolók szerint a kilőtt izraeli rakéták nagy részét megsemmisítették, de – ugyancsak sajtóértesülések szerint – a többi rakéta így is célba ért.

Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában lévő iráni katonai célpontok ellen. A zsidó állam többször is világossá tette, hogy nem fogja tolerálni Irán térnyerését Szíriában, és fenntartja a jogot az Izraelt fenyegető veszély elhárítására. Egy magas rangú izraeli tisztviselő szeptemberben azt mondta, hogy az utóbbi két évben több mint 200 támadást hajtottak végre iráni célpontok ellen Szíriában.

Az egyik ilyen akció azonban balul sült el: szeptemberben a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítőgépet, fedélzetén tizenöt katonával. Az incidensért az orosz védelmi tárca Izraelt tette felelőssé, amelynek harci gépei előzőleg légi csapást mértek szíriai célpontokra, majd moszkvai közlés szerint az orosz repülőgép közelében tartózkodtak, a szíriai légvédelem elfogórakétái ezért találták el a jóval méretesebb orosz repülőt.

(Kezdőkép: twitter.com/eha_news)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!