2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Ragadós a magyar és osztrák példa

Lengyelország sem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához – jelentette ki a Mateus Morawiecki. A lengyel kormányfő a döntést azzal indokolta, hogy Varsó számára prioritást jelent a határvédelemre és a migrációra vonatkozó, nemzeti hatáskörű szabályozás. Hozzáfűzte: az Európai Tanács fórumán viszont Lengyelország segíteni akarja a feszültségek csökkentését a migráció forrásainál nyújtott segítség révén. Korábban Magyarország mellett az Egyesült Államok, Ausztria és Csehország is jelezte, nem csatlakozik a migrációs paktumhoz.

  • Ragadós a magyar és osztrák példa

Kijev után Varsóba látogatott a német kancellár, egy EU-ba vágyó ország, Ukrajna kormányától az unió egyik legnagyobb belső kritikusához, a lengyel vezetéshez.

Angela Merkelt vitás kérdések egész sora várta Lengyelországban. Az egyik a migráció ügye, itt a német nyitottság áll szemben a lengyel totális elutasítással. Erre közös sajtótájékoztatójukon Mateusz Morawiecki miniszterelnök azzal is felhívta a figyelmet, hogy bejelentette: Lengyelország nem csatlakozik az ENSZ migrációs paktumához, ami a többi közt arra keresné a választ, hogy miként lehet integrálni a tömegesen érkező bevándorlókat.

„Nem tudom, Németország hogyan áll ehhez, de mi, lengyelek figyelemmel követjük a dolgot és nagyon valószínű, hogy nem csatlakozunk az ENSZ globális szerződéséhez, mert úgy gondoljuk, hogy a mi szuverén szabályaink a határvédelemről és a migráció kontrollálásáról abszolút elsőbbséget élveznek” – jelentette ki Morawiecki.

A német és a lengyel kormány viszonya évtizedes mélyponton van, mióta 2015-ben a nacionalista Jog és Igazságosság vette át Németország keleti szomszédjának irányítását: Varsó rendszeresen hangoztatja, hogy szerinte Berlinnek túl nagy hatalma van az Európai Unión belül, és a jobboldali lengyel kormány ismét elővette a második világháborús jóvátételi pénzek kérdését is.

A nácik által meggyilkolt lengyel állampolgárok halála miatt összesen 743 milliárd eurót követel Berlintől Lengyelország, Németország azonban azt mondja: a követelésnek nincs jogi alapja.

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!