2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Putyin rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el

Rendkívüli hadgyakorlat kezdődött Kelet-Oroszországban. A harckészültség váratlan ellenőrzését Vlagyimir Putyin rendelte el. Az orosz államfő szerdán még azt mondta, Oroszország nem megy bele a Nyugat által gerjesztett fegyverkezési hajszába. Az EU-országok szerdán sem jutottak döntésre abban, hogy mikor léptessék hatályba az Oroszországgal szemben már elfogadott újabb gazdasági szankciókat.

A szakadárok és a kijevi kormányerők múlt pénteken kötöttek tűzszünetet, amely néhány összetűzéstől eltekintve azóta is tart. Donyeck és Luhanszk továbbra is a felkelők kezén van. Ezek a régiók átmenetileg önigazgatási jogokat kaphatnak Kijevtől, jelentette be az ukrán elnök.

A föderalizációt vagy az elszakadást azonban kizárja. „A Minszkben aláírt egyezmény Ukrajna szuverenitásának helyreállítását és megőrzését rendeli el azokon a területeken is, amelyeket jelenleg a lázadók ellenőriznek. Az a rész is visszakerül az ukrán törvénykezés hatálya alá. Felhívnám a figyelmet arra a tényre, hogy nincs és nem is lehet szó föderalizációról vagy ennek a területnek az elszakításáról” – fogalmazott Porosenko.

A német kancellár szerint nem valósul meg teljes mértékben a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketerv, Moszkvát ezért azonnal újabb büntetőintézkedésekkel kell sújtani. „Az adott helyzetre tekintettel, bár a helyzet javult, ezt nem nevezhetjük százszázalékos fegyvernyugvásnak, így azért lépünk fel, hogy kihirdessék az uniós szankciókat” – jelentette ki Angela Merkel.

Az újabb büntetőintézkedések az orosz cégek tőkepiaci hozzáférését, a hadiipart és az olajipar úgynevezett érzékeny technológiáit is érinthetik. Vlagyimir Putyin viszont a nyugati hatalmakat vádolta azzal, hogy kiprovokálta az ukrán válságot. Szerinte ezzel új fegyverkezési versenyt akarnak elindítani, és újjá szeretnék éleszteni a NATO katonai blokkját. ƒ„Számos új fenyegetés tűnik fel. Legutóbb a NATO arról döntött, hogy növeli jelenlétét Kelet-Európában” – mondta Putyin, hozzátéve: nem szállnak be a fegyverkezési versenybe.

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta az észak-atlanti szövetség számos hadgyakorlatot tartott a régióban. Jelenleg Csehországban gyakorlatoznak a NATO-tagállamok vadászrepülői, több mint ezer katona részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!