2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Súlyos feltétellel, de Putyin Ukrajna NATO-csatlakozását is támogathatja

Oroszország nyitott volt, nyitott és mindig is nyitott lesz a tárgyalásokra az ukrajnai rendezésről, de folytatni kívánja különleges katonai műveletét, amíg el nem éri céljait – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

  • Súlyos feltétellel, de Putyin Ukrajna NATO-csatlakozását is támogathatja

A Bloomberg eközben arról ír a Kremlhez közel álló forrásokra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin adott esetben még az ukrán NATO-csatlakozást sem ellenezné. Az orosz elnök azonban erre csak akkor lenne hajlandó, ha a már elfoglalt ukrán területeket nem kell visszaadniuk az oroszoknak.

Az amerikai televízió honlapján megjelent írás szerint Oroszország jelezte a tárgyalásra való hajlandóságát a háború rendezéséről az Amerikai Egyesült Államoknak.

„Putyin elnök számos alkalommal kijelentette, hogy Oroszország nyitott volt, nyitott és továbbra is nyitott lesz az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokra. Eltökéltek vagyunk, hogy elérjük céljainkat. És ezt inkább diplomáciai úton szeretnénk elérni. Ha nem, akkor a katonai műveletet folytatjuk, amíg el nem érjük a céljainkat"

- mondta Peszkov a Bloombergnek.

A Nyugat egyébként már 2022-ben, a háború kezdetén nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy a béketárgyalásokon fogadja el Oroszország feltételeit. A konfliktus megoldását célzó tárgyalási folyamat részleteit Simon Shuster, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről szóló könyv szerzője fedte fel, írta meg a lenta.ru - jelent meg a Magyar Nemzeten.

A Shuster által megkérdezett tárgyalópartnerek szerint Ukrajna nyugati nyomás alatt állt. Vezetői ragaszkodtak ahhoz, hogy Kijev fogadja el Moszkva feltételeit, és a tárgyalások első fordulója után, 2022 február végén Ukrajna is kész lett volna elfogadni az „állandó semlegesség” státusát, azaz lemondani a NATO-csatlakozási tervekről.

A lépés azonban, amelyre a kijevi hatóságok készek voltak, és amelyet Moszkva elvárt tőlük, közvetlenül ellentmond az ukrán alkotmánynak. 2019. február 19-én Petro Porosenko, Ukrajna ötödik elnöke aláírta azt a törvényt, amely módosítja az alkotmányt, és rögzíti benne az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás irányát. 

„Ukrajna elnöke a garanciája az állam stratégiai kurzusának megvalósításának, amely Ukrajna teljes jogú tagságának megszerzésére irányul az Európai Unióban és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében”

– áll Ukrajna legfőbb törvényében.

Kijev azonban nemcsak az USA és az Európai Unió, hanem olyan országok, mint Kína, Izrael, illetve Oroszország biztonsági garanciáiért cserébe kész volt lemondani a katonai szövetségekhez való csatlakozás terveiről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!