2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Putyin: Külső tényezők okozták a válságot

Az orosz gazdaság átalakításáról és korlátozásokról beszélt évértékelőjében Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök két év alatt akarja kivezetni országát a válságból. Londoni elemzők szerint ez árszabályozást jelenthet egyes termékek esetében, de az orosz fizetőeszköz gyengülése ellen késve fellépő jegybank vezetését is lecserélhetik.

Saját „büszke, hogy orosz” feliratú óramárkáját reklámozta az orosz fővárosban az állampolgársággal is rendelkező francia színész, Gerard Depardieu, aki azt mondja, őt is érinti a rubelválság. „Először is önökkel vagyok és várom Putyin úr válaszait a nemzetközi helyzettel kapcsolatban, ami árt Oroszországnak és árt nekem is. Remélem, hogy kijövünk a válságból” – mondta Depardieu.

Az orosz elnök válaszaira nem kellett sokat várnia a francia színésznek. Vlagyimir Putyin ugyanis Moszkvában tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját. „Természetesen a jelenlegi helyzetet külső tényezők okozták elsősorban, de meg kell értsük, hogy nagyon sok olyan dolgot nem tettünk meg, amit elterveztünk, és mondtuk, hogy meg kellene tennünk ahhoz, hogy változatossá tegyük a gazdaságunkat az elmúlt húsz évben” – mondta Putyin.

Putyin kijelentette, hogy az olajárak meredek esése miatt elkerülhetetlenné válik a gazdaság átalakítása. Szerinte a legrosszabb esetben is két év kell az orosz gazdaságnak, hogy kilábaljon a krízisből. „Nincs vita arról – és ezt szeretném aláhúzni –, hogy a rubel erősödése és a mostani helyzetből való kilábalás elengedhetetlen. Két oka van ennek. Az első, hogy a világgazdasági növekedés folytatódni fog, az üteme lassul, de a növekedés megmarad, a gazdaság növekszik. És a mi gazdaságunk is kiemelkedik a jelenlegi helyzetből” – tette hozzá az orosz elnök.

Sajtótájékoztatója alatt a rubel enyhe erősödésnek indult. Elemzők szerint nem külső tényezők, hanem a jegybank politikája vezetett a rubelválsághoz. „Ma a szakértők azt mondják, hogy a probléma nemcsak a csökkenő olajárak miatt van, hanem az orosz kormányba és a nemzeti valutába vetett bizalom is megrendült. Az állampolgárok, valamint a cégek elkezdték pánikszerűen átmenteni megtakarításaikat megbízhatóbb dolgokba. Ez eredményezi a rubel gyors zuhanását, olyan hihetetlen mélységekbe, amiket most még el sem tudunk képzelni” – vélekedett egy független elemző.

A volt orosz miniszterelnök szerint Putyin rossz irányba vezette az ország gazdaságát
A volt orosz miniszterelnök szerint Putyin rossz irányba vezette az ország gazdaságát
Fotó: AFP

Német szakértők szerint az orosz gazdaság összeomlása mindenkit érint majd, és ha Putyin nem változtat stratégiáján, a szankciók is érvényben maradnak. „Oroszország gyors és erős ütést kapott. A rubel összeomlott, az infláció szárnyal, az olajárak drámaian esnek, ami elengedhetetlen lenne, hogy kiegyenlítsék a költségvetést. Ha ez így folytatódik, Oroszország csődbe megy és a Nyugaton senkinek sem szabad kárörvendőnek lennie. Németország látni fogja, hogyan szenvednek a kis- és középvállalatai” – mondta a Baader Bank elemzője. A zuhanó olajár és az ukrajnai válság miatt hozott nyugati büntetőintézkedések mellett Vlagyimir Putyin államfő rossz gazdaságpolitikáját tartja az Oroszországot sújtó pénzügyi válság okának Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök is, aki szerint az elnök napjai meg vannak számlálva hivatalában.

Merkel: Maradnak a szankciók, amíg Putyin nem mutat tiszteletet

Angela Merkel szerint az Oroszország elleni szankciók addig maradnak, amíg Putyin elnök nem kezdi el tiszteletben tartani az európai értékeket. Az orosz szankciókról az uniós vezetők csütörtök esti csúcstalálkozóján is szó lesz. A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A témák között szerepel az európai CIA-börtönök ügye is.

Újabb szankciók

Újabb szankciókat fogadott el Oroszországgal szemben az Európai Unió. A tagállamok kormányainak képviselői úgy döntöttek: tovább korlátozzák a befektetéseket, a szolgáltatásokat és a kereskedelmet az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigettel szemben. Az uniós állampolgárok és európai székhelyű vállalatok nem fektethetnek be, és nem vásárolhatnak ingatlant, illetve cégeket sem a Oroszországhoz csatolt területen. A döntés értelmében turistautakat sem lehet szervezni az Európai Unióból a Krímbe.

Fontos partner

A magyar gazdaságot is kedvezőtlenül érintő válság ellenére a kormány továbbra is fontos külkereskedelmi partnernek tartja Oroszországot. A miniszterelnök az export átütemezését javasolja, a külügyminiszter pedig azt mondta: nem kerül veszélybe a paksi bővítés. A magyar cégek közül az OTP és a Richter is vesztese az orosz válságnak.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságot is kedvezőtlenül érinti a rubelválság, ha pedig fennmarad az unió és Oroszország közötti szankciós politika, akkor az Oroszországba irányuló magyar export további százalékai veszhetnek el.

„Úgy látjuk, hogy szemben a korábbi terveinkkel, az orosz piacon történő bővülése a magyar exportnak ebben a pillanatban rövid távon nem reális esély. Ennek ellenére nem vonulunk ki Oroszországból, nem adjuk fel az oda vonatkozó terveinket, csak kétségkívül át kell őket ütemezni. Ez különösen a mezőgazdaságot érinti, hiszen az orosz gazdaság, az orosz piac sok dimenzióban fontos Magyarország számára, de talán a legfontosabb az agrártermékeink exportpiaca. És ez közvetlen összefüggésben áll a magyar mezőgazdaság teljesítményével” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A paksi bővítés nem érzi meg

A paksi atomerőmű bővítését azonban nem érinti az orosz gazdaság válsága – mondta a külügyminiszter. „Semmilyen olyan körülményről nem tudunk, ami miatt aggódnunk kellene, én nem látok okot a paksi szerződés felülvizsgálatára, tekintettel arra, hogy Magyarország kifejezetten jó üzletet kötött, amikor megkötötte a paksi atomerőműre vonatkozó megállapodásokat ” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szerinte az orosz fél sem jelezte, hogy a megváltozott gazdasági helyzet miatt elállna a számára így kevésbé előnyös üzlettől. „Semmilyen olyan körülmény nem merült fel az elmúlt napokban, amely arra engedne következtetni, hogy aggódnunk kellene ezen megkötött szerződések betartása tekintetében, ez egy aláírt szerződés, amihez nyilvánvalóan minden fél tartja magát” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!