2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Putyin: Kiszabadulhatnak a kurdok által ellenőrzött zónákból az Iszlám Állam terroristái

MTI

2019. október 11., péntek 16:35

Kiszabadulhatnak az Iszlám Állam (IÁ) terroristái a kurd milíciák által ellenőrzött övezetekből az Északkelet-Szíriában indított török offenzíva következtében - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Független Államok Közössége (FÁK) asgabati csúcstalálkozóján.

"Szíria északi részének olyan övezetei vannak, amelyekben a terrorszervezet harcosai összpontosulnak. Ezek mindeddig kurd harci alakulatok ellenőrzése alatt álltak. Most benyomul oda a török hadsereg, a kurdok elhagyják ezeket a táborokat, ők (a terroristák) pedig egyszerűen szétszéledhetnek" - mondta az orosz vezető a Kreml honlapján is közreadott beszédében..

Putyin kétségbe vonta, hogy a török hadsereg képes ellenőrzése alá vonni a helyzetet, és a FÁK-országok elleni valós fenyegetésnek nevezte az Északkelet-Szíriában lévő több ezer terroristát. Mint mondta, ezek török és más területeken át eljuthatnak Szíria olyan vidékeire, amelyek felett senki sem gyakorol hatalmat, hogy onnan Iránon át a térség más országaiba távozzanak.

"Ezzel tisztában kell lennünk, és mozgósítanunk kell a szakszolgálataink eszközeit az új keletű fenyegetés visszaszorítása érdekében" - fogalmazott Putyin, prioritásnak nevezve a terrorelhárítást a FÁK-országok együttműködésében.

Felhívta a figyelmet, hogy a terroristák a Szíriában elszenvedett vereségük nyomán új támaszpontokat igyekeznek létrehozni a Balkánon, Délkelet-Ázsiában, valamint a FÁK-országok déli határai mentén.

Az orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország közepes és rövidebb hatótávolságú, szárazföldi telepítésű nukleáris rakétákat fog kifejleszteni, ha már ezek az eszközök megjelentek az amerikai arzenálban. Nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok ilyen eszközöket tervez állomásoztatni Japánban és Dél-Koreában.

Putyin üdvözölte azt a fehérorosz kezdeményezést, amelynek értelmében az érintett országoknak nyilatkozatot kellene elfogadniuk arról, hogy nem telepítenek közepes vagy rövidebb hatótávolságú eszközöket Európába, miután az Egyesült Államok felmondta az ilyen fegyverek felszámolásáról szóló INF-egyezményt.

Azzal kapcsolatban, hogy nem kapott választ a közepes hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó moratórium bevezetésére vonatkozó javaslatára, Putyin azt mondta, hogy Washington szándékosan hallgat, szövetségeseinek szuverenitása pedig "erősen korlátozott".

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország gyorsan ellentechnológiát fog kifejleszteni, ha az Egyesült Államok a világűr militarizálása mellett dönt. Nagyon veszélyesnek nevezte a fegyverek Föld körüli pályára állítását. Bizonytalannak nevezte a hadászati nukleáris támadófegyverek korlátozásáról szóló START-3 szerződés jövőjét. Megjegyezte, hogy ez ösztönzi a fegyverkezési versenyt.

Mint mondta, Oroszország megvitatja FÁK-beli partnereivel, hogy miképp reagáljon a NATO jövő évben esedékes nagyszabású hadgyakorlatára.

A találkozón egyébként Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök úgy vélekedett, hogy a FÁK-országoknak támogatniuk kell az új ukrán államfőt, és mindent el kell követniük, ami csak lehetséges, a hatalmon maradása érdekében. Lukasenka a héten korábban olyan "igaz és erős" emberként jellemezte Volodimir Zelenszkijt, aki szerinte érdekelt abban, hogy pont kerüljön a Donyec-medencei konfliktus végére.

Erre reagálva Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország támogatni fog minden olyan erőfeszítést, amelynek célja a béke elérése Ukrajnában. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy mennyire képes valóra váltani ígéreteit az új ukrán hatalom.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte hogy Zelenszkij a Donyec-medencében Petrivszke (Petrovszkoje) és Zolote (Zolotoje) körzetében a helyszínen fenyegetőző nacionalista alakulatok miatt nem képes végrehajttatni a csapatszétválasztást.

"Itt a politikai akarat megnyilvánulására van szükség. Ezért úgy gondolom, hogy nem konkrét embereket, hanem az általuk folytatott politikát kell támogatni" - mondta.

Putyin meghívta a FÁK-államok vezetőit az Eurázsiai Gazdasági Unió december 20-i szentpétervári csúcstalálkozójára.

 

MTI

x
Rendkívüli hír